De winnaar wacht een keurslijf

De Winnaar, door M-Lab.Gezien: 17/12 in M-Lab, Amsterdam. Aldaar t/m 8/1. Inl.: m-lab.nl **

Als in een roes ging het voorbij voor de jongen die een tv-talentenjacht won. Waarna hij contractueel verplicht blijkt te zijn zichzelf te laten uitwonen in het showbizzcircuit. Opeens moet hij antwoord geven op de vraag bij „welke merkwaarde jij je happy voelt”. En als hij tegensputtert, zegt zijn manager: „Mensen willen jou kunnen experiencen!”

Zo begeerlijk is het leven van een Idols-, X-Factor- of The Voice-winnaar dus niet. De Winnaar, een nieuwe M-Lab-productie in de regie van directeur Sieta Keizer, laat zien hoe dat gaat – in sprankelende dialogen die dat wereldje raak ironiseren. Met als extra attractie dat de hoofdrol wordt gespeeld door Jamai Loman, die veel aan de geloofwaardigheid bijdraagt omdat hij zelf ooit Idols-winnaar was.

De nieuwe ster wil zijn eigen repertoire kiezen in plaats van de vlotte popsongs die hem worden opgedragen. Loman levert die tegenstem door af en toe een flard – of iets meer – te zingen uit betere nummers, van Man in the mirror (Michael Jackson) tot Puccini’s beroemde Nessun Dorma. Daardoor maakt de intrige allengs plaats voor iets wat meer op een demonstratie van zijn zangkwaliteiten lijkt – capabel, maar niet overrompelend.

En in het script van Henk Rijks, dat zo puntig begon, gebeurt naar het eind toe niets verrassends meer. De winnaar stopt ten slotte met optreden, zonder veel dramatiek. Waarmee helaas ook de rol van de manager, waarvan Thomas de Bres zo’n geestige parodie maakt, is uitgespeeld.

    • Henk van Gelder