Dag na ondertekening vredesplan Syrië: tientallen doden

Een Syrische soldaat in de straten van Daraa, Syrië. Foto AP / Sham News Network

Veiligheidstroepen in Syrië hebben volgens persbureau AFP ook vandaag weer 33 burgers gedood. Het Syrian Observatory for Human Rights meldt ook veertien doden aan de kant het leger.

In de provincie Idleb vielen 23 burgerdoden volgens het OSHR (wiki), dat in Groot-Brittannië is gevestigd. In de stad Homs kwamen zeven burgers om. Eerder vandaag maakte de mensenrechtenorganisatie al bekend dat in het noordwesten van het land twee doden waren gevallen en een derde in de buurt van de stad Homs.

De 33 doden van vandaag vielen één dag na de ondertekening van het Arabische vredesplan, gisteren in Damascus. Binnen enkele dagen zal een verkenningsmissie van de Arabische Liga naar Syrië reizen om te overleggen over de stationering van vijfhonderd waarnemers die moeten helpen het overheidsgeweld tegen oppositieactivisten te beëindigen.

De oppositie ziet in de ondertekening van dit vredesplan slechts een manoeuvre van het regime van Bashar al-Assad om tijd te winnen.

Verenigde Naties veroordelen Syrische schendingen van de mensenrechten

Gisteren, op de dag van de ondertekening, zouden meer dan 100 mensen om het leven zijn gekomen. In de buurt van de Turkse grens zouden zeventig deserteurs van het leger zijn neergeschoten door Syrische veiligheidstroepen. Dertig andere mensen kwamen om het leven bij gevechten op andere plekken in het land, aldus activisten aan persbureau AP.

Omdat vrijwel geen buitenlandse journalisten toestemming krijgen in Syrië te werken, is het moeilijk om onafhankelijke bevestiging te krijgen van nieuws uit het land. Dat geldt ook voor de berichten over de 33 doden van vandaag.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties veroordeelde het Syrische regime gisteren voor zijn schendingen van de mensenrechten. Dwarsliggers bij eerdere veroordelende resoluties, China en Rusland, onthielden zich deze keer van stemming.

    • Niels Posthumus