Consumenten waren niet eerder zo somber

Niet eerder was het consumentenvertrouwen zo laag. Foto NRC / Arjan de Jongh

Het Nederlandse consumentenvertrouwen verslechterde in december fors, vooral doordat consumenten zeer negatief zijn over hun financiële situatie, zo blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De vertrouwensindex nam in december af naar -37, dat was in november nog -32. De deelindicator die weergeeft hoe consumenten aankijken tegen hun financiële situatie in de komende twaalf maanden verslechterde in november met 11 punten tot -23.

“Nooit eerder waren de consumenten zo somber.” - CBS

De houding ten aanzien van het doen van grote aankopen was negatiever dan in november. De index van de koopbereidheid, die al op een laag niveau uitkwam, nam met 7 punten af naar -20.

Het statistiekbureau maakt verder bekend dat het vertrouwen in het economisch klimaat licht gedaald is en het oordeel over de economie in de komende twaalf maanden opmerkelijk genoeg met een fractie verbeterde.

Hier nog een informatieve video van het CBS:

    • Marije Willems