Collage van schaatspret

Van baanveger tot Marianne Timmer, van klapschaats tot prikslee. Allemaal te vinden in Het Schaats Boek.

Wat gebeurt er toch met Nederland als het begint te vriezen? In zijn onlangs verschenen Schaats Boek doet John van Zuijlen, ex-directeur van het Nederlands Sportmuseum, een poging om zoveel mogelijk aspecten van de ijs- en schaatscultuur te verzamelen. Mooie miniatuurtjes naar aanleiding van schilderijen van oude meesters, over ijspret in de Gouden Eeuw. Verkeersregels uit 1822 op het ijs in Groningen, waar marathontopper Daniëlle Bekkering een paar jaar geleden bij Fraamklap de eerste schaatsrotonde opende voor de natuurijsklassieker de Noorderrondritten. Een stukje over de Twaalfstedentocht van Claes Caescooper in 1672. Antwoord op de vraag waar koek en zopie vandaan komen, de rol van de baanvegers. Prikslee, arreslee, ijszeilen. Kunstrijden, kortebaan, langebaan. Elfstedentocht. Van Zuijlen komt tot een rijk geïllustreerde collage van 384 pagina ijspret. Inclusief hoofdstukjes over illustere topschaatsers als Ard & Keessie, Hans van Helden en Hilbert van der Duim. Dat het maar snel mag gaan vriezen. (MS)

John van Zuijlen: Het Schaats Boek. ISBN 9789040077562. Prijs: €14,95