Camera wacht op dood Mandela

De persbureaus Reuters en The Associated Press (AP) hebben voor de zekerheid ‘spionagecamera’s’ gericht op het huis van Nelson Mandela.

Op die manier worden ze niet verrast door zijn dood.

Hij is inmiddels 93 jaar oud, maar ook Nelson Mandela heeft waarschijnlijk niet het eeuwige leven. Daarom hebben persbureaus Reuters en The Associated Press (AP) camera’s laten ophangen in de woning van Nokwanele Balizulu, de plaatselijke, vrouwelijke chief, onthulde het Zuid-Afrikaanse dagblad The Times vorige week. De vrouw woont in het dorpje Qunu in de Oost-Kaapprovincie pal tegenover het huis dat Mandela liet bouwen nadat hij in 1990 na 27 jaar vrijkwam uit de gevangenis. Balizulu zegt met de installatie van de camera’s te hebben ingestemd, maar wil volgens de krant niet zeggen of ze geld heeft gekregen.

De lokale politie heeft een onderzoek ingesteld naar „schending van de beveiliging” van Mandela. „Wat ze doen, is niet juist. Ze moeten hem met rust laten”, zegt een ‘ingewijde’ in het artikel. Volgens de politie is sprake van illegale spionage en is niet alleen de privacy, maar ook de veiligheid van Mandela in het geding. Een kleinzoon van Mandela zou echter op de hoogte zijn.

De camera van AP zou al zes jaar terug zijn geïnstalleerd, maar stond volgens een zegsman niet aan. Het apparaat wordt alleen ingeschakeld bij „groot nieuws”, aldus AP-woordvoerder Paul Colford. „We waren op vergelijkbare wijze voorbereid buiten het Vaticaan voorafgaand aan het overlijden van paus Johannes Paulus II.” Reuters heeft nog niet gereageerd op de ophef in Zuid-Afrika.

Een politieteam gaat nu onderzoeken of er meer camera’s op het huis van de oud-president zijn gericht. De publieke omroep van Zuid-Afrika, de SABC, zou volgens dorpsbewoners op een heuvel evengoed apparatuur hebben geïnstalleerd. Enkele televisiestations hebben in Qunu al studio’s ingericht.

Mandela lag begin dit jaar met een zware longontsteking enige dagen in een ziekenhuis in Johannesburg. Kort daarna verhuisde hij definitief terug naar Qunu, het dorp waar hij opgroeide. Hij verscheen voor het laatst in het openbaar voorafgaand aan de finale van het WK voetbal in de zomer van 2010. De oud-president is fragiel en vergeetachtig, melden bronnen rond de familie, maar hij is weer helemaal opgeknapt van de longontsteking.

    • Peter Vermaas