Astro André twittert en filmt door in het heelal

„Het is ijskoud en kraakhelder hier op de lanceerbasis Baikonoer”, schreef André Kuipers gisteren op zijn blog. „Hopelijk blijft het zo tot de lancering.” Via zijn blog (http://blogs.esa.int/andre-kuipers) hield Kuipers tot nu toe iedereen op de hoogte over de laatste voorbereidingen voor zijn ruimtevlucht. Via Twitter (@astro_andre) beantwoordde hij vragen en via yfrog liet hij al prachtige foto’s zien van de Sojoez-raket waarmee hij de ruimte in zal vliegen.

De ruimtereis van Kuipers is niet te missen in de media. Zondag vertelde hij al uitgebreid zijn verhaal aan presentator Rob Trip bij de NOS. Morgenmiddag zendt de NOS de lancering rechtstreeks uit, van 13.20 tot 14.45 uur op Nederland 1.

Vanuit de ruimte zal Kuipers veelvuldig in contact staan met de aarde. Vrijdag komt de NOS met een tweede interview. Via een wifi-verbinding in het ruimtestation zal hij blijven twitteren en YouTube-filmpjes maken. Daarnaast gaat Kuipers via een radioverbinding scholieren vertellen over zijn ervaringen.

En dan is er nog een laatste stunt. Kuipers zal op Eerste Kerstdag via een live verbinding om 12.00 uur bij Radio 2 Torn van Natalie Imbruglia – nummer 2000 uit de Top2000 – aankondigen. „Maar of dat ook echt gaat lukken, weten we niet 100 procent zeker”, aldus een woordvoerder van de ESA. „André heeft daar veel operationele verplichtingen. Als hij genoeg tijd over heeft, belt hij zelf. We hopen dat het lukt. André is een groot muziekliefhebber.”