Arabische Liga voor overleg naar Syrië

Binnen enkele dagen zal een verkenningsmissie van de Arabische Liga naar Syrië reizen om te overleggen over de stationering van 500 waarnemers die moeten helpen het overheidsgeweld tegen oppositieactivisten te beëindigen.

Gisteren ondertekende Damascus het Arabische vredesplan. Oppositiewoordvoerders zien er slechts een manoeuvre in om tijd te winnen.

Woordvoerders van het Syrische Observatorium van de Mensenrechten in Londen, dat met de hulp van lokale activisten probeert het aantal slachtoffers in Syrië bij te houden, meldden gisteren de dood van 60 tot 70 legerdeserteurs in de provincie Idlib aan de grens met Turkije. Ze zouden met mitrailleurs zijn neergemaaid. Elders in Syrië zouden nog eens 30 mensen zijn gedood. Als de berichten op waarheid berusten, gaat het om een van de bloedigste dagen sinds de opstand half maart begon. Maar er zijn op dit moment geen buitenlandse journalisten of andere onafhankelijke waarnemers die de cijfers kunnen bevestigen.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties veroordeelde het Syrische regime gisteren voor zijn schendingen van de mensenrechten. De niet-bindende resolutie, een initiatief van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, werd aangenomen met 133 stemmen voor en 11 tegen bij 43 onthoudingen.

Tot het indienen van deze resolutie was besloten nadat Rusland en China een resolutie in de VN-Veiligheidsraad met een veto hadden geblokkeerd. Nu onthielden de twee landen zich van stemming. Rusland, een bondgenoot van het Syrische regime, heeft vorige week een ontwerp-resolutie aan de Veiligheidsraad voorgelegd waarin ook het geweld van de oppositie wordt veroordeeld. Westerse landen willen nu proberen Rusland over te halen zijn tekst aan te scherpen. (Reuters, AFP, AP)