Altijd arts bij rituele slacht

Staatssecretaris Bleker wil de rituele slacht diervriendelijker maken. Een verbod op onverdoofd slachten is dan niet meer nodig. Exit voorstel Partij voor de Dieren.

Geen verbod op ritueel slachten, wel verbetering van het welzijn van dieren tijdens een rituele en dus onverdoofde slacht. Dat vroeg de Eerste Kamer vorige week aan staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA). Bleker heeft inmiddels maatregelen bedacht. Die wil hij laten vastleggen in een convenant met religieuze gemeenschappen. Slachthuizen die de regels daarna niet naleven, mogen niet meer ritueel slachten, kondigt hij aan in een brief aan de Eerste Kamer.

Met andere woorden: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), strijder voor een algemeen verbod, kan inpakken?

Henk Bleker: „Dat hoort u mij niet zeggen. Ik heb te maken met de breed gesteunde wens in de Eerste Kamer om een alternatief te bieden dat niet leidt tot een algemeen verbod. Ik voldoe aan die wens.”

Na uren debat kwam u met deze mogelijkheid, waardoor al het werk van Thieme voor niets was. Had u haar niet eerder moeten informeren?

„Ik wist niet dat de Eerste Kamer met deze vraag zou komen. Maar ik hield er wel rekening mee, dus had ik me voorbereid. De discussie in de Tweede Kamer ging over de vraag: is er nu extra dierenleed of niet? Ja, zei ik toen ook al, al moet je wel differentiëren naar het soort van dier: kippen en lammetjes ervaren de slacht anders dan een zwaar rund met een schofthoogte van 1,70 meter. Maar ja, de wetenschap heeft voldoende plausibel gemaakt dat verdoving het dierenleed inperkt. Ik zei toen al: dat is niet het springende punt. Dat is de vraag of de verbetering van dierenwelzijn opweegt tegen inperking van de vrijheid van godsdienst, een grondrecht. Aan die vraag ging de Tweede Kamer nagenoeg volledig voorbij, wat mij in hoge mate verbaasde. Het debat in de Eerste Kamer draaide daar juist voor 80 procent om. Nico Schrijver, van de PvdA, had op dat punt een loepzuiver betoog.”

Thieme wilde: verbieden. De Tweede Kamer ook. Het gebeurt niet.

„Klopt. Maar Thieme heeft op deze manier toch bijzonder veel bereikt? Binnen drie maanden zal er een convenant zijn met betrokken partijen dat het welzijn van dieren tijdens de slacht aanzienlijk verbetert. Dit is een ambitieus en serieus plan. Onbegrijpelijk dat de Partij voor de Dieren daar niet blij mee is. Ik heb Thiemes nummer 2, Esther Ouwehand, ook wel eens gevraagd of ze bereid is tot enige compromissen op punten die ik ook belangrijk vind, zoals bij het transport van dieren. Nee, was het antwoord. Dat kan ik dus niet begrijpen. Je wilt toch resultaat boeken voor de dieren?”

Zullen de religieuze groeperingen akkoord gaan met de voorstellen?

„Ja. Ik vind ook dat zij oog en oor moeten hebben voor het gevoel in de samenleving. Ze kunnen niet alleen maar hun hakken in het zand zetten. Dankzij het soort maatregelen dat ik voorstel, komt er geen verbod.”

    • Pieter van Os