Wijn wint van grondrechten

Het proces Wilders (deel 3, slot)Ned. 3, 22.55 - 23.50 uur

Afgezien van discrete pretoogjes laat Bram Moszkowicz zich zelden betrappen op zichtbare emotie. Maar als zijn wraking van de rechtbank in de zaak tegen zijn cliënt Geert Wilders wordt gehonoreerd, kan de advocaat zich niet beheersen. Triomf spat van zijn gezicht.

Zijn overwinning is hem gegund. Het derde en laatste deel van de voorbeeldige reconstructie van het proces-Wilders maakt echter wel weer duidelijk hoe Moszkowicz het proces uit de bocht heeft doen vliegen. Zelf zal hij zeggen dat het uitpluizen van mogelijke beïnvloeding van een getuige de rechtspraak dient. Daardoor ging het proces echter niet meer over het afwegen van grondrechten, maar over het aantal glazen wijn dat raadsheer Tom Schalken dronk tijdens het etentje bij Bertus Hendriks.

Degene die het etentje naar buiten bracht, arabist Hans Jansen, wil niet praten met „staatsmedia”. Wilders reageerde überhaupt niet op verzoeken van de makers. Maar alle andere betrokkenen komen voorbij. Het OM was verbijsterd over de wraking. De Amsterdamse rechtbank erkent nu hoe funest het was om de rechters door directe collega’s te laten wraken. Het onhandige optreden van Schalken wordt iets begrijpelijker.

Pratende hoofden, lege glazen, bekende feiten. En toch biedt Het proces Wilders spannende tv. Makers Hans Hermans en Martin Maat, met hulp van drie researchers van Human, zijn onpartijdig en zorgvuldig. Het resultaat is geschiedschrijving.

Mark Duursma

    • Mark Duursma