Voorfinanciering remt debuut van Zynga op de beurs

De beursgang van Facebook zal in 2012 zeker voorpaginanieuws zijn. Maar het matte beursdebuut van Zynga toont aan dat de spoeling voor beleggers op de open markten dun wordt als er al diverse beleggingsrondes op 'gesloten' markten hebben plaatsgevonden. Omdat er al voor de beursgang aandelen konden worden verkocht, is de gemiddelde marktwaarde van bedrijven die dit jaar naar de beurs zijn gegaan uiteindelijk 10 procent lager uitgevallen dan de introductiekoers.

Bedrijven als Zynga en Facebook bedienen zich steeds meer van zogenoemde “D round”-transacties. Dat zijn deals in een zeer laat stadium, waarbij bedrijven – naast het mogelijk verkopen van nieuwe aandelen om de groei te financieren – bestaande aandeelhouders de kans geven hun stukken te verzilveren. Tegelijkertijd stellen ontluikende particuliere beurzen gekwalificeerde beleggers in staat aandelen te kopen van direct betrokkenen, zonder dat daarvoor een beursgang nodig is.

Neem Zynga. Dit bedrijf voor online-spelletjes heeft geld opgehaald via diverse beleggingsrondes met steeds hogere waarderingen, waardoor insiders als topman Mark Pincus en anderen hun stukken konden verkopen. Terwijl het bedrijf begin 2010 ongeveer 4 miljard dollar waard was, was die waarde begin 2011 op de grijze markten al ruim verdrievoudigd. Recentere signalen, die duiden op een tragere groei, hebben ertoe geleid dat het bedrijf bij zijn uiteindelijke beursgang een marktwaarde van ‘slechts’ 9 miljard dollar bleek te hebben.

De waarderingen op de particuliere beurzen kennen van oudsher kortingen ten opzichte van die op de open markten, omdat er minder makkelijk in de aandelen kan worden gehandeld en de informatie over de betrokken bedrijven vaak summier is. Maar voor firma's als Facebook of Zynga lijkt dit niet langer op te gaan. Beleggers willen toegang tot een paar populaire bedrijven – ongeveer 80 procent van de handel op de grijze markten beperkt zich tot vijf firma's – en zijn bereid daar veel voor te betalen, ook al laat de financiële informatie te wensen over.

Voor de betrokken bedrijven kan een gesloten markt waarop zij robuuste waarderingen kunnen verwezenlijken prachtig zijn. Maar het is niet duidelijk of dit wel zo gunstig is voor de kapitaalmarkten in het algemeen, vooral als het betekent dat bedrijven hun snelste groei al achter de rug hebben als ze naar de beurs gaan. De aandelenkoers van Zynga dook op de eerste handelsdag al meteen onder de introductiekoers. Over het geheel genomen zuigt deze ontwikkeling het leven uit de markt voor beursintroducties.

Robert Cyran

Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran