VJ Movement: Onzekerheid ontvoerde kinderen na dood Kim

De dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il leidt tot veel onzekerheid in Oost-Azië. Zuid-Korea vreest een toenemende militarisering van het land waarmee het officieel nog steeds op voet van oorlog verkeert; de wapenstilstand na de Koreaanse Oorlog (1950-1953) is nooit getekend en het conflict laait af en toe nog steeds op.

Met name de onvoorspelbaarheid van de totalitair geleide kernmacht is een punt van zorg in de regio. Zal de jonge Kim Jong-Un, die benoemd is tot opvolger van zijn vader, toenadering tot de wereld zoeken of zijn land juist nog verder in isolatie terugdringen, bijvoorbeeld met een aanval op het zuidelijke buurland?

Ook Japan bereidt zich voor op onverwachte gebeurtenissen. De Japanse Veiligheidsraad kwam vandaag in een speciale zitting bijeen en besloot de militaire informatievoorziening op te voeren om snel op eventuele ontwikkelingen te kunnen inspelen. Een speciaal punt van zorg voor Japan is dat de onderhandelingen over de terugkeer van ontvoerde Japanse staatsburgers nu mogelijk in gevaar komt. Het bewind in Pyongyang gaf in 2002 toe dat het in de jaren 70 en 80 enkele tientallen Japanse burgers tegen hun wil naar het noordelijke deel van het Koreaanse schiereiland liet overbrengen. Het doel was om via hen de Japanse taal en gebruiken te bestuderen, om zo spionnen beter te kunnen trainen. Enkele ontvoerde Japanners zijn sindsdien teruggekeerd naar hun geboorteland maar het lot van een aantal andere is onbekend.

Een van hen is Megumi Yokota. Als 13-jarig meisje werd ze van straat geplukt en verdween spoorloos. Over haar en haar familie maakte VJ Movement-correspondent Akiko Fujita de volgende reportage, die laat zien hoe ver Noord-Korea bereid is te gaan om de eigen doelen te bereiken.

Voor ondertiteling bij onderstaande video klikt u op CC.

Dit is de derde publicatie van VJ Movement op nrc.nl – lees hier meer over onze samenwerking. Voortaan kunt u hier elke week een verhaal van hen vinden. Als u zelf een idee heeft voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.

    • VJ Movement