Veroordeelde politici mogen blijven

Er komt geen wet waardoor politici met een strafblad hun baan verliezen. Dat schrijft oud-minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) aan de Tweede Kamer.
Hij antwoordt dit op vragen van de PvdA-Kamerleden Pierre Heijnen en Jeroen Dijsselbloem, die hadden aangedrongen op regelgeving voor politici die zijn veroordeeld tot een celstraf van een jaar of minder, ‘vanwege de voorbeeldfunctie van een volksvertegenwoordiger’.

Bij langere straffen kan iemand het passieve kiesrecht wel worden ontnomen, hoewel dit voor zover Donner kan nagaan nooit is gebeurd. “De wetgever heeft willen voorkomen dat bij het begaan van lichte delicten het kiesrecht kan worden ontnomen”, schrijft hij mede namens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).
“Dit standpunt lijkt mij nog steeds juist, reden waarom ik geen aanleiding zie voor een wetswijziging in de door de vragenstellers gesuggereerde zin”, aldus Donner. Hij vindt het vooral een taak van politieke partijen om bij de selectie van kandidaten de integriteit mee te wegen.

De PvdA’ers hadden de kwestie aan de orde gesteld naar aanleiding van de veroordeling van het Arnhemse gemeenteraadslid Martin van Meurs, die uit de partij Pro Arnhem is gezet.

Van Meurs, die eerder wethouder voor de PvdA was, kreeg negen maanden celstraf opgelegd voor het bezit en de verspreiding van kinderporno. Naar verwachting is hij maandagavond aanwezig bij een vergadering van de Arnhemse gemeenteraad. “In het geval van het gemeenteraadslid uit Arnhem is geen sprake van een delict waarvoor ontzetting van het kiesrecht als bijkomende straf kan worden opgelegd”, aldus Donner.

    • Lex Boon