Verenigde Naties willen onderzoek geweld Egypte

Een vrouw wordt hard aangepakt door Egyptische militairen bij haar arrestatie (zie ook video). Foto Reuters / stringer

De Verenigde Naties hebben de Egyptische regering opgeroepen de veiligheidsfunctionarissen die verantwoordelijkheid dragen voor het geweld van de afgelopen dagen te vervolgen. VN-mensenrechtenchef Navi Pillay noemde de beelden van weerloze demonstranten die door ordetroepen in elkaar werden geslagen vandaag ‘diep schokkend’.

De Egyptische regering trachtte vandaag twijfel te zaaien over de zeden van een demonstrante die de ordetroepen van mishandeling had beticht, aldus persbureau AP. Het brute optreden tegen vrouwelijke betogers heeft tot veel verontwaardiging geleid. De machthebbers in Egypte vrezen dat de groeiende volkswoede om hun lot het betrekkelijke isolement waarin de democratisch gezinde betogers vooralsnog lijken te verkeren zal doorbreken.

Bekijk hier de heftige beelden van het geweld van de ordetroepen tegen de demonstranten.

Brand in Institute d’Egypte

Wetenschappers en geschrokken burgers probeerden maandag tussen de verkoolde resten van het Institute d’Egypte in Kairo te redden wat er te redden valt van de vele kostbare antieke handschriften. De door Napoleon Bonaparte gestichte onderzoeksinstelling vatte afgelopen weekeinde tijdens gevechten tussen ordetroepen en demonstranten vlam.

Het pronkstuk van het instituut, de 24 banden van de Description de l’Egypte die dateren van de Franse bezetting aan het eind van de achttiende eeuw, is onherstelbaar beschadigd. Het dak van het gebouw is ingezakt en het hele pand staat op instorten.

De Egyptische regering heeft aangekondigd de toedracht van de brand te onderzoeken. De staatstelevisie toonde eerder beelden van mensen in burgerkleding die dansten rond de oplaaiende vlammen.

Bekijk de beelden van de brand in het Institute d’Egypte

    • Lex Boon