Van Raat boeit kinderen met rare speeltechnieken

Open je Oren! met Ralph van Raat. Voor kinderen vanaf 8 jaar. Gehoord: 18/12 Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam ***

Klinkt Messiaens pianowerk Le merle noir daadwerkelijk als een merel? Ongeveer de helft van de kinderen in het Muziekgebouw vond van wel. Een meerderheid hoorde een tsunami in Stephen Montagues gelijknamige stuk. En allemaal luisterden ze een uur lang aandachtig naar de niet altijd makkelijke stukken die pianist Ralph van Raat voor ze speelde.

Kinderen vanaf acht jaar laten kennismaken met klassieke én hedendaagse muziek, dat is de doelstelling van de reeks Open je Oren!-concerten die het Muziekgebouw aan ’t IJ dit seizoen programmeert. De musici die bij presentatrice Tyche van Bommel komen spelen en vertellen over hun instrument en muziekliefde zijn niet de minsten. Van Raat (1978) is een internationaal bejubeld concertpianist.

Van Raat begon met een stuk van Cage voor prepared piano: schroeven en stukjes snelbinder tussen de snaren, waardoor de vleugel klonk ‘als een drumstel’. Daarna bespeelde hij de snaren rechtstreeks en beukte hij met zijn hele arm op de toetsen. „Ga je nu normaal pianospelen?” vroeg Van Bommel steeds.

De muzikale uitbeelding en rare speeltechnieken boeiden het jonge publiek. Dat gold zeker voor de afsluiter, het fascinerende Winnsboro Cotton Mill Blues van Frederic Rzewski, waarin een groep slaven hun machines het zwijgen oplegt met een verrukkelijke blues.

    • Joep Stapel