Uitgelicht

Film

The Terminal (Steven Spielberg, 2004, VS). Tom Hanks zit als brave burger uit een Oostblokland vast op het New Yorkse vliegveld JFK. Het land waaruit hij vertrok bestaat niet meer. Hij mag niet door, maar hij mag ook niet terug. In het gedwongen verblijf van de man op de luchthaven legt Spielberg voor zijn doen scherpe kritiek op het vreemdelingenbeleid van Amerika. SBS6, 20.30-23.05u.

E.T. (Steven Spielberg, 1982, VS). Uiterst succesvol sprookje over de vriendschap tussen tienjarige Elliott en zijn buitenaardse tegenhanger in boze wereld der volwassenen kan worden beschouwd als Spielbergs persoonlijke psycho-analytische verslag van volwassenwording, of als moderne variant van het Nieuwe Testament, maar het laat niemand onberoerd.RTL8, 20.30-22.50u.

Mission: Impossible III (J.J. Abrams, 2006, VS). Tien jaar na de eerste bioscoopremake van de tv-serie uit de jaren zestig speelt Tom Cruise andermaal special agent Hunt, die met hulp van technische snufjes de wereld probeert te redden. Ditmaal in Shanghai en het Vaticaan. Meer spektakel dan spanning. Met Philip Seymour Hoffman als sadistische wapenhandelaar. Veronica, 20.30-23.00u.

M:I-2 / Mission: Impossible II (John Woo, 2000, VS). Tweede bioscoopfilm tapt uit een ander vaatje dan het teleurstellend bombastische eerste deel. De Hongkongschool van actiefilms, met zorgvuldig gechoreografeerde geweldscènes en meditatieve ondertonen, bepaalt nu het karakter van de serie die de James-Bondopvolger van de 21ste eeuw wordt genoemd. Veronica, 23.00-1.30u.

The Big Heat (Fritz Lang, 1953, VS). Superieure misdaadfilm, vermaard om zijn even suggestieve als harde geweld – de scène met kokende koffie is klassiek. Rechercheur Glenn Ford neemt wraak op onderwereld met hulp van gangsterliefje Gloria Grahame. Ook met Carolyn Jones en Lee Marvin als de sadistische gangsterbaas.BBC 2, 02.00-03.30u.

Informatief

Aït Bouguemez: une vallée pour l’exemple. Franse en Marokkaanse wetenschappers doen onderzoek naar landbouwmethoden in Marokko. Berberboeren in het afgelegen en om zijn adembenemende natuurschoon bekendstaande dal Aït Bouguemez in de Hoge Atlas zien kans, ondanks het barre klimaat, voedsel te verbouwen en daarbij de zeer spaarzaam aanwezige akkers en bossen nimmer uit te putten. Doel van het onderzoek is om uit traditionele methoden lessen te leren voor een milieuvriendelijker landbouw.Arte, 18.15-19.00u.

Corps étranger. Arnaud is twintig. Na de dood van zijn moeder, drie jaar geleden, is hij gestopt met zijn studie en hij valt in een zwart gat. Dat probeert hij te vullen met eten. Hij weegt nu 177 kilo en woont in bij zijn vader, met wie hij voortdurend conflicten heeft. Maar dan besluit Arnaud een maagverkleining te laten uitvoeren. En hij benadert documentairemaker Christophe Hermans, die hem anderhalf jaar volgt met de camera.Canvas, 23.35-00.30u.

Amusement

Eileen. Slot van dramaserie over een poldermeisje dat zich bij een Zuid-Amerikaanse guerrillabende aansluit die ooit is gesticht om tegen onrecht en onderdrukking te strijden. Ned.2, 21.00-22.00u.

The bleak old shop full of stuff. Eerste aflevering van vierdelige komische avonturenserie die zich afspeelt in de dickensiaanse wereld van Jedrington Secret-Past, braaf burger en eigenaar van The Old Shop of Stuff, een goedlopende winkel in curiosa in Victoriaans Londen. Op een Kerstavond loopt daar echter Malifax Skulkingworm binnen, advocaat met een hart van steen en een boosaardige hoed. Die vertelt hem dat hij een schuld komt innen. Jedrington weet van niks, kan niet betalen en wordt in de gevangenis gegooid. Wie of wat zit er achter Skulkingworms snode plan? Kan Jedrington zijn familie redden vóór Kerst? Zit er méér achter de naam Secret-Past dan je zo zou denken? Alles zal opgehelderd worden in dit verhaal vol verstopte testamenten, dappere schooiertjes, gigantische klokken, tegenslagen, vreugde en geslijm. Met Stephen Fry als de in- en inslechte Skulkingworm, Robert Webb als Secret-Past en Johnny Vegas als de Artful Codger. BBC 2, 21.30-22.30u.