uitgelicht

Programme Name: The Bleak Old Shop of Stuff - TX: n/a - Episode: Christmas Special (No. Christmas Special) - Embargoed for publication until: 21/11/2011 - Picture Shows: Christmas preview *Christmas Highlights 2011*, FEARSHIVER (Joshua McGuire), SKULKINGWORM (Stephen Fry), CONCEPTIVA (Katherine Parkinson), JEDRINGTON SECRET-PAST (Robert Webb) - (C) BBC - Photographer: Adam Lawrence BBC

Film

The Terminal (Steven Spielberg, 2004, VS). Tom Hanks zit als brave burger uit een Oostblokland vast op het New Yorkse vliegveld JFK. Het land waaruit hij vertrok bestaat niet meer. Hij mag niet verder, maar hij mag ook niet terug. In het gedwongen verblijf van de man op de luchthaven legt Spielberg voor zijn doen scherpe kritiek op het vreemdelingenbeleid van Amerika.SBS 6, 20.30-23.05u.

E.T. (Steven Spielberg, 1982, VS). Uiterst succesvol sprookje over de vriendschap tussen de tienjarige Elliott en zijn buitenaardse tegenhanger in boze wereld der volwassenen kan worden beschouwd als Spielbergs persoonlijke psychoanalytische verslag van volwassenwording, of als een moderne variant van het Nieuwe Testament. Maar het laat niemand onberoerd. RTL8, 20.30-22.50u.

Mission: Impossible III (J. J. Abrams, 2006, VS). Tien jaar na de eerste bioscoopremake van de tv-serie speelt Tom Cruise andermaal special agent Hunt, die met hulp van technische snufjes de wereld probeert te redden. Ditmaal in Shanghai en het Vaticaan. Meer spektakel dan spanning. Met Philip Seymour Hoffman als sadistische wapenhandelaar.Veronica, 20.30-23.00u.

The Big Heat (Fritz Lang, 1953, VS). Superieure misdaadfilm, vermaard om zijn even suggestieve als harde geweld – de scène met kokende koffie is klassiek. Rechercheur Glenn Ford neemt wraak op onderwereld met hulp van gangsterliefje Gloria Grahame. Ook met Carolyn Jones en Lee Marvin als de sadistische gangsterbaas. BBC 2, 02.00-03.30u.

Informatief

Aït Bouguemez: une vallée pour l’exemple. Franse en Marokkaanse wetenschappers doen onderzoek naar landbouwmethoden in Marokko. Berberboeren in het afgelegen en om zijn natuurschoon bekend staande dal Aït Bouguemez in de Hoge Atlas zien kans, ondanks het barre klimaat, voedsel te verbouwen en daarbij de zeer spaarzaam aanwezige akkers en bossen nimmer uit te putten. Doel van het onderzoek is om uit traditionele methoden lessen te leren voor een milieuvriendelijker landbouw. Arte, 18.15-19.00u.

Serious Request. Sophie Hilbrand en Sander Lantinga laten zien wat er gebeurt in en om het Glazen Huis, dat dit jaar in Leiden staat. Zij ontvangen BN’ers en gulle gevers en hebben contact met de dj’s die sinds gisteren zonder eten zitten opgesloten. De actie van dit jaar haalt geld op voor moeders die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties.Ned.3, 19.30-20.25u; 22.30-22.45u.

Corps étranger. Arnaud is twintig. Na de dood van zijn moeder, drie jaar geleden, is hij gestopt met zijn studie en hij valt in een zwart gat. Dat probeert hij te vullen met eten. Hij weegt nu 177 kilo en woont in bij zijn vader, met wie hij voortdurend ruzie heeft. Maar dan besluit Arnaud een maagverkleining te laten uitvoeren. En hij benadert documentairemaker Christophe Hermans, die hem anderhalf jaar volgt met de camera.Canvas, 23.35-00.30u.

Amusement

Eileen. Slotdeel van miniserie over het Nederlandse meisje Eileen (gespeeld door Sophie van Winden) die zich, na een stage in de Colombiaanse stad Bogotá, aansluit bij de plaatselijke guerillabende. Ned.2, 21.00-22.00u.

The bleak old shop full of stuff. Eerste aflevering van vierdelige komische avonturenserie die zich afspeelt in de Dickensiaanse wereld van Jedrington Secret-Past, braaf burger en eigenaar van The Old Shop of Stuff, een goedlopende winkel in curiosa in Victoriaans Londen. Op een avond loopt daar echter Malifax Skulkingworm binnen, advocaat met een hart van steen en een boosaardige hoed. Die vertelt hem dat hij een schuld komt innen. Jedrington weet van niks, kan niet betalen en wordt in de gevangenis gegooid. Wie of wat steekt er achter Skulkingworms snode plan? Kan Jedrington zijn familie redden vóór Kerst? Zit er méér achter de naam Secret-Past dan je zo zou denken? Alles zal opgehelderd worden in dit verhaal vol verstopte testamenten, dappere schooiertjes, gigantische klokken, tegenslagen, vreugde en geslijm. Met in de cast o.a. Robert Webb als Secret-Past en Stephen Fry als de in- en inslechte Skulkingworm. BBC 2, 21.30-22.30u.

Gabriel Fauré – Requiem. Registratie uit het Amsterdamse Concertgebouw van de ZaterdagMatinee van 14 mei jongstleden. De uitvoerenden zijn de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Ed Spanjaard (die hier tevens piano speelt) en Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss. De solisten: Ilse Eerens, sopraan en Henk Neven, bariton. Ned.3, 23.50-00.45u.