Tekort pensioenfonds voor postbodes bedreigt PostNL

The "Kolskaya" oil drilling rig is pictured in the Kola Bay near Russia's northern seaport of Murmansk in this November 27, 2010 file photo. The oil drilling rig with 67 crew on board capsized and sank off the Russian Far East island of Sakhalin when it ran into a storm while being towed, and 51 of the crew were unaccounted for, Russian news agencies reported on December 18, 2011. REUTERS/Andrei Pronin/Files (RUSSIA - Tags: DISASTER TRANSPORT ENERGY)
The "Kolskaya" oil drilling rig is pictured in the Kola Bay near Russia's northern seaport of Murmansk in this November 27, 2010 file photo. The oil drilling rig with 67 crew on board capsized and sank off the Russian Far East island of Sakhalin when it ran into a storm while being towed, and 51 of the crew were unaccounted for, Russian news agencies reported on December 18, 2011. REUTERS/Andrei Pronin/Files (RUSSIA - Tags: DISASTER TRANSPORT ENERGY) REUTERS

Het pensioen van postbodes wordt te duur, vindt PostNL. Daarom gaat PostNL met pensioenfondsen en vakbonden praten over een versobering van de pensioenregeling van zo’n 90.000 werknemers en gepensioneerden.

PostNL wil af van de plicht om „ongelimiteerd” bij te storten als de pensioenfondsen van de onderneming tekorten vertonen. Bij de huidige dekkingsgraad (96 procent) van het grootste pensioenfonds van PostNL, zou het postbedrijf de komende drie jaar 470 miljoen euro moeten bijstorten.

PostNL noemt deze bijstortingen „niet verantwoord”. De financiële positie van het bedrijf staat al onder druk. Dat komt vooral door verliezen op een aandelenbelang in TNT Express. PostNL werd dit voorjaar afgesplitst van TNT Express. Bij die scheiding kreeg PostNL eenderde van de aandelen van TNT Express mee. Omdat de koers van dat aandeel daalde, moest PostNL zo’n 740 miljoen euro op het belang afschrijven.

Ook vreest PostNL het effect van nieuwe boekhoudregels die bedrijven verplichten om tegenvallers bij hun pensioenfonds direct als verlies te nemen. Die regels gaan in 2013 in en zouden PostNL nu verplichten tot een afboeking van een miljard euro, op een eigen vermogen van 221 miljoen euro.

Harry Koorstra, CEO van PostNL: „De huidige regelingen leggen een te grote financiële druk op de onderneming.” In januari onderhandelen de vakbonden met PostNL over een nieuwe cao. PostNL wil niet alleen af van de bijstortverplichting. Het bedrijf wil ook een minder hoge pensioenpremie afdragen. En werknemers moeten zelf premies gaan betalen. Het pensioen is voor werknemers nu premievrij. Of minder bijstorten betekent dat de pensioenen van postbodes gekort moeten worden, wil PostNL niet zeggen.

De pensioenregeling van PostNL is op dit moment genereus, zo erkent Abvakabo FNV. Dat er een aanpassing moet komen, snapt de bond. „Wij willen niet dat het pensioenfonds in gevaar komt,” zegt Susan Eijgermans, bestuurder bij Abvakabo FNV. Maar de bond wil geen structurele oplossingen voor het tijdelijke tekort bij het pensioenfonds.

PostNL en vakbond Abvakabo zeggen beiden de 4.500 postbodes te willen ontzien, die dit jaar worden ontslagen. PostNL vervangt in een grote reorganisatie fulltime postbodes voor parttime postbezorgers.