Tekent Syrië toch?

Volgens de Liga zal Assad definitief het vredesplan ondertekenen.

De Syrische president Bashar al-Assad lijkt eindelijk van zins het vredesplan van de Arabische Liga te ondertekenen, na weken van traineren. Althans, dat beweerde gisteren het hoofd van de commissie, Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani, die zich namens de Liga bezighoudt met Syrië. „We hebben informatie die erop wijst dat Assad het initiatief gaat ondertekenen. Of dit daadwerkelijk zal gebeuren of niet, zullen we moeten afwachten.”

De Syrische president vindt dat het land niet moet worden aangetast in zijn soevereiniteit. Assad wil bovendien niets weten van westerse inmenging. Woensdag komt de commissie, bestaande uit de ministers van Buitenlandse Zaken van de Liga-lidstaten, weer bij elkaar. Dan kan ertoe worden besloten het plan voor te leggen aan de VN-Veiligheidsraad. Op die manier zou er bredere internationale druk op Assad kunnen worden uitgeoefend. Gisteren kwamen er bij onrusten vijftien burgers en zes militairen om. (AP, Reuters)