Saab vraagt faillissement aan

Saab's chief executive Victor Muller and car maker's lawyer Kristina Geers leave Vänersborgs district court that filed Saab cars for bankruptcy on December 19, 2011, bringing to an end two years of efforts to rescue the iconic brand. A statement on the court's website said three Saab companies had filed for bankruptcy: SAAB Automobile Aktiebolag, Saab Automobile Tools AB och Saab Automobile Powertrain. Muller had been due to appear before the court as judges had been scheduled to decide whether to lift or prolong the three-month bankruptcy protection Saab had been placed under while it was attempting to negotiate a deal to rescue the company. AFP PHOTO / SCANPIX / BJORN LARSSON ROSVALL SWEDEN OUT
Saab's chief executive Victor Muller and car maker's lawyer Kristina Geers leave Vänersborgs district court that filed Saab cars for bankruptcy on December 19, 2011, bringing to an end two years of efforts to rescue the iconic brand. A statement on the court's website said three Saab companies had filed for bankruptcy: SAAB Automobile Aktiebolag, Saab Automobile Tools AB och Saab Automobile Powertrain. Muller had been due to appear before the court as judges had been scheduled to decide whether to lift or prolong the three-month bankruptcy protection Saab had been placed under while it was attempting to negotiate a deal to rescue the company. AFP PHOTO / SCANPIX / BJORN LARSSON ROSVALL SWEDEN OUT Saab-topman Victor Muller en advocaat Kristina Geers verlaten de rechtbank in Vänersborg nadat ze een aanvraag hebben ingediend voor faillissement. Foto AFP / Bjorn Larsson Rosvall

De noodlijdende Zweedse autofabrikant Saab heeft faillissement aangevraagd. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de slepende strijd van het 64 jaar oude automerk.

Saab-topman Victor Muller heeft de aanvraag vandaag persoonlijk ingediend. De verwachting is dat het Zweedse hof het faillissement nog vandaag zal goedkeuren en snel curatoren voor het bedrijf zal aanstellen.

In een verklaring zegt Saab dat het besloten heeft om faillissement aan te vragen nadat de vorige eigenaar en aandeelhouder General Motors (GM) zaterdag alle voorstellen verwierp die het bedrijf moesten redden. De plannen van eigenaar Swedish Automobile met Saab zouden de belangen van GM in China schaden. Door de weigering van GM heeft het Chinese autofabrikant Youngman zich teruggetrokken als investeerder.

De directie van Saab constateert dat het bedrijf zonder verdere financiering niet in staat is zijn financiële verplichtingen na te komen en dat het indienen van faillissement in het beste belang is van zijn schuldeisers.

De autofabrikant verkeert sinds september in een soort van surseance, waardoor het bescherming tegen schuldeisers heeft. Vorige week gingen er ook al geruchten dat Saab faillissement zou aanvragen. Maar toen werd het bedrijf met 3,7 miljoen euro gered door de Chinese investeerder Youngman.

    • Marije Willems