Ronald heeft altijd antwoord op Co

Feyenoord versloeg gisteren thuis FC Twente met 3-2.

Dat was geen verrassing, want Koeman wint in onderlinge wedstrijden meestal van Adriaanse.

Ronald Koeman heeft bijna altijd een antwoord op de tactische vondsten van Co Adriaanse. Zeven keer stonden de twee trainers tot gisteren tegenover elkaar in Nederland. Vijf keer won de eerste, twee keer bleef het gelijk. Ook in het buitenland won Koeman (Benfica) in directe confrontaties van Adriaanse (FC Porto), die wel de Portugese ‘dubbel’ pakte. In de Kuip was het opnieuw raak, bij de enerverende topper tussen Feyenoord en FC Twente (3-2).

Adriaanse en Koeman, ze hebben vooral verschillen. De een bereikte zijn plafond als voetballer bij FC Utrecht, de ander bezorgde in zijn beste tijd FC Barcelona de Europa Cup I. De twee oud-profs hanteren verschillende speelstijlen. Zestiger Adriaanse wil de supporters behagen en schiet soms voorbij de behoefte aan drie punten, voor veertiger Koeman is de uitslag altijd belangrijker dan de schoonheid. Koeman mag in onderlinge wedstrijden meestal winnen, Adriaanse leidde zijn elftal vaker naar een hogere plek op de ranglijst.

Adriaanse en Koeman hebben echter ook overeenkomsten, als wereldreizigers in hun vak. Beiden voerden als trainer van Ajax een machtsstrijd met de toenmalig technisch directeur – Adriaanse met Leo Beenhakker en Koeman met Louis van Gaal. Ook zijn ze als trainer een boegbeeld voor hun werkgevers. Adriaanse heeft zijn puntige wedstrijdanalyses, Koeman zijn rustige uitstraling. Vrienden zijn ze niet, wel gerespecteerde collega’s.

Koeman vertelde in de Kuip te zijn verrast door Adriaanse. Hij had verwacht dat FC Twente zijn Feyenoord vanaf de aftrap zou opjagen en tot fouten zou dwingen. Dat was echter niet het geval. Feyenoord kreeg de mogelijkheid naar hartelust aan te vallen, omdat bij de gasten de alertheid en het lef ontbraken.

Buitenspelers Ruben Schaken en Jerson Cabral waren hun tegenstanders Roberto Rosales en Dwight Tiendalli de baas. Karim El Ahmadi en Otman Bakkal reageerden attent op elk balverlies door vol druk te zetten op de tegenstander, vrijwel elke keer met succes. FC Twente wist zich geen raad met de bal en werd voor rust alleen gevaarlijk via buitenspeler Ola John.

Feyenoord profiteerde van de ruimte via spits John Guidetti. De huurling van Manchester City schoot al na zes minuten bij de eerste paal raak. De thuisploeg wist daarna steeds niet de vrije man voor het doel van Nikolay Mihaylov te vinden, maar Guidetti beloonde zijn ploeg vlak voor rust met twee doelpunten in vijftien seconden, met harde schoten in de stijl van spitsentrainer en voorganger Roy Makaay. De Kuip omarmde de Zweed, bij wie het toneel na een doelpunt al zeker zoveel tijd in beslag neemt als de aanval.

Adriaanse instrueerde zijn elftal in de tweede helft een afgang te voorkomen, maar werd op zijn beurt verrast door Feyenoord. De ploeg van Koeman reageerde krampachtig op het gelukkige tegendoelpunt van de tot dan onzichtbare Nacer Chadli, waarna FC Twente de regie overnam. Nu legden Rosales en Tiendalli hun tegenstanders lam en kregen de gasten mogelijkheden. Luuk de Jong scoorde met een haarfijn schot buiten bereik Erwin Mulder, waarna de gelijkmaker bijna niet kon uitblijven.

Met rücksichtslos verdedigen – Koeman geneerde zich niet met Stefan de Vrij een extra centrale verdediger in te brengen – sleepte Feyenoord de overwinning binnen, al dacht de massaal uitgefloten oud-Feyenoorder Leroy Fer in blessuretijd nog recht te hebben op een strafschop. Wat de thuisploeg voor de drie punten had doorstaan, bleek uit de krampverschijnselen bij El Ahmadi en Bakkal.

Het laatste fluitsignaal leidde tot een ontlading bij Koeman, die met de vijfde plaats op de helft van de competitie ruimschoots voldoet aan de verwachtingen. Adriaanse, die bij FC Twente voorzichtig kritiek krijgt op het niet bijster aantrekkelijke spel maar wel netjes vierde staat, kon geen verklaring vinden voor het slechte werk van zijn elftal in de eerste helft.

Koeman en Adriaanse, het zijn bijna tegenpolen, maar beiden zijn interessante trainers voor de beste eredivisieclubs. Adriaanse zou in beeld zijn bij Feyenoord voor volgend seizoen, vanwege zijn eerdere succesvolle samenwerking met technisch directeur Martin van Geel. Adriaanse bekende afgelopen vrijdag drie keer eerder te zijn benaderd, maar zei nu van geen interesse te weten. En Feyenoord? Dat heeft Koeman al.

    • Michiel Dekker