Ronald en Co: zelfde winnaar

Feyenoord versloeg gisteren thuis FC Twente met 3-2. Dat was geen verrassing, want Koeman wint in onderlinge wedstrijden meestal van Adriaanse.

Ronald Koeman heeft bijna altijd een antwoord op de tactische vondsten van Co Adriaanse. Zeven keer stonden de twee trainers tot gisteren tegenover elkaar in Nederland. Vijf keer won de eerste, twee keer bleef het gelijk. Ook in het buitenland won Koeman (Benfica) in directe confrontaties van Adriaanse (Porto), die wel de Portugese ‘dubbel’ won. In de Kuip was het gisteren weer raak, bij de enerverende topper Feyenoord-FC Twente (3-2).

Adriaanse en Koeman hebben een verschillende achtergrond. De een bereikte zijn plafond als voetballer bij FC Utrecht, de ander bezorgde in zijn beste tijd FC Barcelona de Europa Cup I. De oud-profs propageren als trainer diverse speelstijlen. Zestiger Adriaanse wil de supporters behagen en schiet soms voorbij aan de behoefte van drie punten. Voor veertiger Koeman is de uitslag altijd belangrijker dan de schoonheid. Koeman mag in onderlinge wedstrijden meestal winnen, Adriaanse leidde zijn elftal vaker naar een hogere positie op de ranglijst.

Maar de wereldreizigers Adriaanse en Koeman hebben ook overeenkomsten. Beiden voerden als trainer van Ajax een machtsstrijd met toenmalige technisch directeuren – Adriaanse met Leo Beenhakker en Koeman met Louis van Gaal. Ook zijn ze als trainer boegbeeld voor hun werkgevers. Adriaanse heeft zijn puntige wedstrijdanalyses, Koeman zijn rustige uitstraling. Vrienden zijn ze niet, wel gerespecteerde collega’s.

Koeman vertelde gisteren in de Kuip te zijn verrast door Adriaanse. Hij had verwacht dat FC Twente zijn Feyenoord vanaf de aftrap zou opjagen en tot fouten zou dwingen. Maar Feyenoord kreeg juist de kans naar hartelust aan te vallen, omdat Twente alertheid en lef ontbeerde.

Buitenspelers Ruben Schaken en Jerson Cabral waren hun tegenstanders Roberto Rosales en Dwight Tiendalli de baas. Karim El Ahmadi en Otman Bakkal reageerden attent op elk balverlies door vol druk te zetten op de tegenstander, vrijwel altijd met succes. FC Twente wist zich geen raad met de bal en werd voor rust alleen gevaarlijk via Ola John.

Feyenoord profiteerde van de ruimte, vooral spits John Guidetti. De huurling van Manchester City scoorde al na zes minuten bij de eerste paal. De thuisploeg wist daarna de vrije man voor het doel van Nikolay Mihaylov steeds niet te vinden, maar Guidetti beloonde zijn ploeg vlak voor rust met twee doelpunten in vijftien seconden, met harde schoten in de stijl van spitsentrainer en voormalig Feyenoord-spits Roy Makaay. De Kuip omarmde de Zweedse goalgetter, bij wie de show na een doelpunt net zoveel tijd in beslag neemt als de voorafgaande aanval.

Adriaanse instrueerde zijn elftal in de tweede helft een afgang te voorkomen, maar werd op zijn beurt verrast door Feyenoord. De thuisploeg reageerde krampachtig op het gelukkige tegendoelpunt van de tot dan onzichtbare Nacer Chadli, waarna FC Twente de regie overnam. Nu legden Rosales en Tiendalli hun tegenstanders lam en kreeg FC Twente kansen. Luuk de Jong scoorde met een haarfijn schot buiten bereik van doelman Erwin Mulder. De gelijkmaker kon bijna niet uitblijven.

Maar met rücksichtslos verdedigen – Koeman geneerde zich niet met Stefan de Vrij een extra centrale verdediger in te brengen – sleepte Feyenoord de drie punten binnen, al dacht de uitgefloten oud-Feyenoorder Leroy Fer in blessuretijd recht te hebben op een strafschop. Wat de thuisploeg voor de zege had moeten doorstaan, bleek uit de krampverschijnselen bij El Ahmadi en Bakkal.

Het eindsignaal leidde tot een ontlading bij Koeman, die met de vijfde plaats op de helft van de competitie ruimschoots voldoet aan de verwachtingen. Adriaanse, die in Enschede voorzichtig kritiek krijgt op het saaie spel maar wel vierde staat, kon geen verklaring vinden voor het slechte spel in de eerste helft.

Koeman en Adriaanse, bijna tegenpolen maar interessante trainers voor de beste eredivisieclubs. Adriaanse zou zelfs in beeld zijn geweest bij Feyenoord voor volgend seizoen, vanwege zijn eerdere succesvolle samenwerking met technisch directeur Martin van Geel. Adriaanse bekende afgelopen vrijdag drie keer eerder te zijn benaderd, maar zei nu van geen interesse te weten. En Feyenoord? Dat heeft Koeman al.

    • Michiel Dekker