Publiek kiest Emile Roemer als politicus van het jaar

Tijdens de verkiezingscampagne in 2010 wordt SP-leider Emile Roemer door passanten in Rottedam de hand geschud. Foto NRC / Maurice Boyer

Gisteren verkoos de de parlementaire pers premier Rutte tot politicus van het jaar. Het publiek vindt echter dat SP-leider Emile Roemer de beste politicus van het jaar is. In de jaarlijkse verkiezing van het televisieprogramma Eenvandaag kreeg hij 24 procent van de stemmen. Rutte eindigde als tweede met negentien procent van de stemmen, voor minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) die met veertien procent derde werd. 37 duizend mensen van het Eenvandaag-panel brachten een stem uit.

De voorgaande twee jaar won PVV-leider Geert Wilders. Hij eindigde dit keer op de vierde plek met elf procent, drie procent meer dan D66-leider Alexander Pechtold. Slechts 2,2 procent stemde op PvdA-leider Job Cohen.

Roemer wordt door de ondervraagden omschreven als ‘authentiek’, ‘sociaal’ en ‘respectvol’. Ook wordt zijn duidelijke taal en zijn humor gewaardeerd. Rutte wordt onder meer geroemd vanwege zijn optimisme.

Roemer werd vorige week door het jongerenpanel van Eenvandaag ook uitgeroepen tot de beste politicus van 2011. Op de tweede plek eindigde premier Mark Rutte (VVD) en op de derde plaats D66-aanvoerder Alexander Pechtold. Ruim 1600 jongeren brachten hun stem uit.

Bij de verkiezing door de parlementaire pers eindigde Roemer als tweede. Hij werd door de journalisten geroemd om zijn ‘vrolijkheid en humor’.

Bekijk hier het item van EenVandaag.
sitestat

    • Lex Boon