Publiek gehersenspoeld door Shell-bijlage

Een mooi staaltje machtsvertoon, de energiebijlage van Shell bij NRC Handelsblad van 17 december. Shell is een multinational die zich boven de politiek stelt en zijn schier oneindige middelen gebruikt om de maatschappij de gewenste denkrichting mee te geven. Het is subtiel gedaan, maar op de eerste bladzijden staat al dat er nog voldoende aardgas is en op de laatste bladzijden worden alternatieven de nek omgedraaid.

Van Shell is dat begrijpelijk, zijn business is olie en gas verkopen. Maar dat NRC Handelsblad zich hiervoor leent is schandalig, zowel door de bijlage toe te staan als er aan mee te werken.

Natuurlijk, de waarheid is waarschijnlijk dat wij als mens ons niet aanpassen en dat gas en die olie tot de laatste druppel zullen opmaken, met alle gevolgen van dien. Maar op deze manier hebben alternatieven geen kans, worden nadelen verzwegen, wordt populistisch beleid gesteund, en wordt het publiek gehersenspoeld: het wordt een self-fulfilling prophecy. De multinationals gebruiken daar dus nu ook NRC Handelsblad voor.

Ronald Rovers

Lector duurzame gebouwde omgeving, RiBuilT, Zuyd Hogeschool

    • Ronald Rovers
    • Zuyd Hogeschool
    • Lector Duurzame Gebouwde Omgeving