Protest in Kazachstan groeit

Politie schoot met scherp bij zeldzame olie-protesten.

De grootste protestactie in Kazachstan sinds de onafhankelijkheid van de Sovjetunie breidt zich uit. Bij een protestactie in het strak gecontroleerde Kazachstan werden vrijdag en zaterdag zeker elf mensen gedood, 97 mensen raakten gewond. Stakende werknemers in de olie-industrie, die betere arbeidsomstandigheden eisen, raakten vrijdag in de stad Zhanaozen slaags met de oproerpolitie tijdens de vieringen voor het feit dat Kazachstan twintig jaar geleden onafhankelijk werd.

Ongeveer drieduizend mensen waren naar het centrale plein van de stad gekomen. Zij braken door de afzetting heen en belaagden feestredenaars op het podium. Daarop schoot de politie terug met scherp en voerde charges uit. Bij de rellen staken boze stakers gebouwen en auto’s in brand.

De protesten zijn inmiddels overgeslagen naar de regionale hoofdstad Aktau in het westen van Kazachstan. Daar waren gisteren honderden demonstranten op de been.

President Nazarbayev heeft voor de komende twintig dagen de noodtoestand in Zhanaozen afgekondigd. De verbindingen met de oliestad werden verbroken. De stad zou zijn omsingeld door soldaten. Kazachstan, met ijzeren hand geregeerd door president Nazarbajev, gold lang als het meest stabiele land in de regio, maar de afgelopen maanden zijn er aanslagen gepleegd door moslimfundamentalisten. (AFP, AP, BBC).