Pretoogjes, zelfs nu nog

Het ging weer goed met SC Heerenveen. De club was al dertien duels ongeslagen.

Maar gisteren walste PSV over de Friese ploeg van coach Ron Jans: 5-1.

Net nu Ron Jans zich gerevancheerd heeft voor zijn teleurstellende eerste seizoen bij SC Heerenveen vond hij het zelf nodig in de Volkskrant dit weekend een aantal pijnpunten aan te stippen: wat er schuilgaat achter zijn pretogen en waarom het nog steeds een beetje wringt tussen hem en de Friese club. Gisteren kwam daar een forse nederlaag overheen tegen PSV, dat zich op de slotdag van de eerste seizoenshelft als belangrijkste titelkandidaat opwierp.

De selectie van Heerenveentrainer Jans, zo schetste hij in het interview, is er een van gelaten professionals die niet in discussie willen. Dat op zich is niet erg, want dan kauwt hij alle oefenstof wel voor. Erger was dat het bestuur van Heerenveen hem voor zijn aanstelling, anderhalf seizoen geleden, een onjuiste financiële situatie had voorgespiegeld. Maar het ergst vond hij nog dat zijn assistent-trainer Raymond Libregts na het teleurstellende vorig seizoen geslachtofferd is. Dat zit hem tot op de dag van vandaag heel hoog.

De goede resultaten van de afgelopen maanden verbloemden al deze ongemakkelijkheden. Jans kon soms zelfs een beetje genieten. Dertien duels was zijn ploeg ongeslagen, na een dramatische seizoensstart waarbij Heerenveen met 5-1 verloor van Twente (thuis) en Ajax (uit).

Maar nu: een nieuw centraal duo achterin, Ramon Zomer en Jeffrey Gouweleeuw. En de droomaanval met de talentvolle vleugelaanvallers Oussama Assaidi en Luciano Narsingh is helemaal af nu spits Bas Dost verlost lijkt van zijn demonen.

„Na dertien wedstrijden niet verliezen krijg je het vertrouwen dat je wel even mee kunt voetballen met PSV”, zei Zomer na afloop. Het liep anders. Te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet? Zoiets, zegt de centrale verdediger. Maar wie bij Heerenveen was gaan zweven, die is zo kort voor de Kerst weer met beide benen op de grond gezet. PSV walste gisteren over de ploeg uit Friesland heen. Ook met 5-1.

Ongevraagd begint Jans de persconferentie met een terugblik op de eerste seizoenshelft. Om te illustreren van hoe ver de ploeg gekomen is. Hij vond niet dat zijn team door een ondergrens is gezakt. Naïef verdedigd? „Naïef. Of slecht. Hoe u wilt. Maar de ontwikkeling van het team en van individuele spelers vind ik belangrijker dan deze nederlaag”, aldus Jans.

In een tijdsbestek van zeven minuten, halverwege de eerste helft, sloeg PSV drie keer toe. Toen bleek ineens waarom het middenveld van Heerenveen ondanks de succesreeks nog maar weinig geprezen is. Tegen de ploeg uit Eindhoven kwam het volstrekt tekort. PSV-aanvoerder Ola Toivonen stond soms wel een minuut lang ongedekt, beurtelings bewaakt door Sven Kums en Viktor Elm – maar net zo vaak door helemaal niemand. Georginio Wijnaldum sloop overal tussendoor, PSV-talent Zakaria Labyad dolde met Michel Breuer.

Een verschil in kwaliteit, zegt Jans. Dat vindt PSV-trainer Fred Rutten ook. PSV kocht deze zomer op zo’n manier in dat vroeger het behalen van de Champions League de doelstelling zou zijn. Deze week bleek uit cijfers van de KNVB dat dat eigenlijk niet meer van deze tijd is. Neem Heerenveen. Het voormalige handelshuis voor Scandinavische talenten trekt al twee seizoenen de broekriem aan. De personeelskosten zijn afgelopen seizoen bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar daarvoor. En het moet nog verder omlaag.

Er wordt zelfs overwogen toegangskaarten niet langer te drukken. Bezoekers kunnen die ook wel thuis uitprinten. Duidelijk is dat Heerenveen iets wil doen tegen de verkwisting. Zo moet de jeugdopleiding meer talenten afleveren, want van de 2,5 miljoen euro die de academie jaarlijks kost kan Heerenveen ook prima een aantal spelers aantrekken. Eind dit seizoen lopen er zeven contracten af bij Heerenveen, en kan ook het gemiddelde salaris in de spelersgroep omlaag. Afgelopen zomer hield de Friese club het bij drie bescheiden aankopen. Kwaliteit was er immers al voldoende.

Zoveel zelfs dat er met angst en beven naar de transferperiode uitgekeken kan worden. Wie gaat er weg, wie blijven? „Ach, daar heb je toch geen invloed op”, zegt Jans. Ook na een oorwassing zijn er die pretogen. Hij maakt zich geen zorgen.

    • Bart Hinke