Oppositie Congo eist winst op

Ook in Brussel demonstreerden Congolezen tegen president Kabila. Het kwam tot rellen.

De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi heeft zich gisteren tot winnaar uitgeroepen van de Congolese presidentsverkiezingen. Volgens het Congolese hooggerechtshof ging de winst echter niet naar hem, maar met 48,95 procent van de stemmen naar zittend president Joseph Kabila.

Tshisekedi zei gisteren op een persconferentie dat de regering van Kabila ‘per vandaag is weggestuurd’. De oppositieleider maande zijn aanhang rustig te blijven. Hij riep daartoe op om te voorkomen dat buitenlandse investeerders in Congo zich uit het land terugtrekken.

In Brussel waren dit weekend rellen bij een betoging van ongeveer duizend Congolezen tegen president Kabila, waarbij 140 mensen werden opgepakt. Volgens de burgemeester hebben bendes de betoging gekaapt. De afgelopen weken ging het vaker mis bij demonstraties van Congolezen in Brussel. Ze zijn ervan overtuigd dat er bij de verkiezingen gefraudeerd is ten faveure van Kabila.

In Congo heeft het verkiezingsfiasco eind vorige maand tot een patstelling geleid tussen de kemphanen: president Joseph Kabila (40) en de oudgediende Etienne Tshisekedi (79), oppositieleider. Buitenlandse waarnemers in Congo roepen op tot urgente bemiddeling om een geweldsuitbarsting te voorkomen.

Vrijwel alle buitenlandse waarnemers uitten zware kritiek op de stembusgang. De EU berekende dat mogelijk de stemmen van anderhalf miljoen kiezers niet zijn meegeteld. Gezien de omvang van de fraude is het niet onmogelijk dat Tshisekedi de echte winnaar is. (NRC)