Noord-Korea roept inwoners op opvolger Kim te steunen

Kim Jong-Un op een in november van dit jaar vrijgegeven foto van een werkbezoek. Foto AFP via Noord-Koreaans staatspersbureau KCNA

De zoon van Kim Jong-Il volgt zoals de verwachting was zijn dit weekend overleden vader op. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau vanochtend bevestigd in een oproep aan de Noord-Koreanen om Kim Jong-Un te steunen.

Kim Jong-Un wordt in een door staatspersbureau KCNA uitgegeven verklaring een “geweldige opvolger” van Kim Jong-Il genoemd. Volgens het staatspersbureau kan Noord-Korea onder Jong-Un verder werken aan het “leidende principe van zelfredzaamheid”. Het land “moet trouw onze respectabele kameraad Kim Jong-Un vereren”, aldus het KCNA.

Jong-Un werd in september vorig jaar al aangewezen als opvolger. De zoon kreeg toen verschillende hoge functies. De verwachting is dat hij de begrafenis van zijn vader op 28 december zal leiden. Jong-Un moet ergens in de twintig zijn, maar niemand weet dat zeker, schreef onze redacteur Harry Meijer vorig jaar in NRC Handelsblad:

“Zijn biografie is een bijna archeologische collectie van oude zwart-witfoto’s, waarvan de authenticiteit nooit is bevestigd, en een stapel speculatieve rapporten – met toewijding verzameld door veiligheidsdiensten en internationale media. Wat gezegd wordt, is dat hij van skiën en basketball houdt, fan is van Michael Jordan, en waarschijnlijk onder een schuilnaam in Zwitserland heeft gestudeerd. Kim Jong-un is de jongste van drie zoons, die zijn vader bij twee vrouwen heeft. De oudste is een losbol die graag in het Chinese gokparadijs Macao verkeert, de middelste zou te ‘verwijfd’ zijn voor het leiderschap. De oude Kim kwam zo op zijn jongste zoon uit.”

    • Pim van den Dool