Noord-Korea lanceert raket - ‘geen verband met dood Kim’

Het Zuid-Koreaanse leger is sinds vanochtend in opperste staat van paraatheid. Foto AFP via Zuid-Koreaans persbureau Yonhap

Noord-Korea heeft vanochtend vroeg vanaf de oostkust van het land een korteafstandsraket gelanceerd. Het zou om een test gaan. Zuid-Korea heeft de lancering bevestigd, die een paar uur voor de bekendmaking van de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong Il zou hebben plaatsgevonden.

Een anonieme Zuid-Koreaanse regeringsfunctionaris zei vanmiddag tegen het lokale persbureau Yonhap dat hij niet gelooft dat de lancering verband houdt met de dood van Kim. Bronnen binnen het Zuid-Koreaanse leger wilden tegenover persbureaus AP en Reuters niets over de lancering zeggen. Het zou gaan om de lancering van een raket met een bereik van 120 kilometer.

Het Zuid-Koreaanse leger meldde vanochtend nog geen “ongewone militaire bewegingen” van het Noord-Koreaanse leger te hebben waargenomen. Wel bracht Seoul zijn strijdkrachten na de dood van Kim in opperste staat van paraatheid en kwam het Zuid-Koreaanse kabinet in spoedzitting bijeen. Sinds de Korea-oorlog van de jaren vijftig is Zuid-Korea officieel nog altijd in oorlog is met Noord-Korea. Noord-Korea test regelmatig korteafstandsraketten in tijden van politieke spanning, legt onze voormalig Azië-correspondent Harry Meijer uit:

“Het Zuid-Koreaanse leger is in hoogste staat van paraatheid vanwege de angst voor provocaties van Noord-Korea. In een fase van machtsvacuüm moet een nieuwe leider altijd zijn spierballen laten zien om het vertrouwen van het leger en de inlichtingendiensten te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een artilleriebeschieting. Kim Jong-Un zal even wat moeten laten zien en dat brengt tal van risico’s met zich mee. Het is afwachten waar hij mee komt.”

De VS spraken vanochtend waarschuwende woorden in de richting van Noord-Korea. Het Witte Huis verklaarde dat de VS gecommiteerd blijven “aan de stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en de vrijheid en veiligheid van onze bondgenoten.”

    • Pim van den Dool