Nieuwe Spaanse premier Rajoy: ‘vooruitzicht kan niet slechter’

Mariano Rajoy wordt morgen beëdigd om leiding te gaan geven aan een land met vijf miljoen werklozen. Foto AFP / Javier Soriano

“Er wachten ons zeer zware tijden.” De nieuwe premier van Spanje, Mariano Rajoy, kondigde vandaag aan het begrotingstekort van het geplaagde land in 2012 terug te willen dringen met 16,5 miljard euro.

De conservatieve Rajoy sprak vandaag zijn parlement toe maar specificeerde nog niet welk arsenaal aan bezuingingen hij in petto heeft.

“We staan voor grote moeilijkheden en moeten zeer veeleisende inspanningen verrichten. Het vooruitzicht had niet somberder kunnen zijn dan het nu is. De werkloosheid is gestegen tot 23 procent.” - Mariano Rajoy.

‘Nog meer bezuinigen dan Rajoy nu voorstelt’

Doel is om aan het eind van volgend jaar een tekort van 4,4 procent van het bruto binnenlands product te hebben. De 16,6 miljard euro zouden hiervoor genoeg zijn áls Spanje er dit jaar nog in slaagt het tekort op 6 procent te houden. De kans hierop is echter klein, meldt NRC-correspondent in Spanje, Merijn de Waal:

“Het is al duidelijk dat die 6 procent zeer waarschijnlijk niet gehaald wordt. Er zal nog veel meer bezuinigd moeten worden want het kan wel eens richting de 7 procent gaan. Rajoy hield een heel somber verhaal. De regio’s die verantwoordelijk zijn voor onderwijs en zorg, krijgen het moeilijk. Ziekenhuizen zouden wel eens dicht moeten in het weekend. Maar concrete maatregelen zullen pas bij de presentatie van de begroting voor 2012, in maart, bekend worden.”

Behalve pensioenen is geen enkele post veilig

De eerste actiepunten op het gebied van hervormingen richten zich op begrotingsstabiliteit, het voltooien van de herstructurering van de banken en structurele hervormingen in de publieke sector. Volgens De Waal zal ook de arbeidsmarkt onder handen genomen worden.

“De bezuinigingen kunnen betrekking hebben op alle posten. Alleen de pensioenen zijn veilig. De vorige premier Zapatero bevroor deze, maar Rajoy past deze nu aan aan de inflatie. Dat was een van zijn grote verkiezingsbeloften en hij wilde vandaga duidelijk maken dat dit wordt waargemaakt.”

Rajoy wordt morgen beëdigd als premier nadat zijn centrum-rechtse Volkspartij (PP) op 20 november met een flinke meerderheid werd gekozen.

    • Jules Seegers