Nieuw virus treft koeien en schapen

Op verschillende boerderijen in Nederland is een virus aangetroffen dat in elk geval ernstige misvormingen veroorzaakt bij ongeboren lammeren. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad heeft dat bekendgemaakt. „Op minstens twintig bedrijven over het hele land zijn lammeren met afwijkingen geboren”, zegt Wim van der Poel, onderzoeksleider bij het CVI. „Maar we vrezen dat het er veel meer zullen worden.”

De zieke lammeren hebben een misvormd skelet en ernstige afwijkingen aan de hersenen. Ze zijn meestal niet levensvatbaar.

Eind augustus maakten Nederlandse boeren melding van runderen met koorts en diarree. Zij bleken besmet met het nieuwe virus, dat deze zomer in het Duitse Schmallenberg is ontdekt. Buiten Duitsland en Nederland is het ‘Schmallenbergvirus’ nog niet aangetroffen. Van der Poel: „Duitse collega’s van het Friedrich Loeffler Instituut hebben geconcludeerd dat het virus kenmerken heeft van twee verschillende virussen: het ene afkomstig uit Afrika en het andere uit Azië en Australië. Beide veroorzaken misvormingen bij hoefdieren. Misschien is het virus een kruising van deze twee. Maar dat kunnen we nog niet met zekerheid zeggen.”

Ook is niet duidelijk hoe het virus hier is terechtgekomen. Het lijkt erop dat het wordt overgebracht door knutten, dezelfde kleine muggen die ook het blauwtongvirus verspreiden. Dat zou betekenen dat zoogdieren elkaar niet rechtstreeks besmetten. Mensen lopen zeer waarschijnlijk geen gevaar. „De komende weken moet blijken hoever het virus zich al heeft verspreid”, zegt Van der Poel. Hij verwacht in elk geval komend voorjaar, als de knutten weer actief worden, opnieuw problemen voor vee- en schapenboeren. „Het duurt minstens een jaar voor we een werkzaam vaccin hebben ontwikkeld.”