'Multi-culti beeld' niet wit geschilderd

Was het een grap geweest? Of durfden de initiatiefnemers niet meer? Hoe dan ook: de aangekondigde schilderactie van het Marathonbeeld in Rotterdam liep afgelopen zaterdag met een sisser af. Eerder die week hadden omwonenden van het kunstwerk anonieme pamfletten in hun brievenbussen gevonden. Onder de kop ‘Actiedag’ stond te lezen: „De kunstmaffia en de zitvlees-regenten van het stadhuis hebben naast de Erasmusbrug een ‘prachtig multi-culti beeld’ neergezet. Met allemaal vrolijke kleurtjes! […] Maar aan ons blanken wordt nooit iets gevraagd!! […] Daarom gaan wij dat multi-culti beeld wit schilderen! Kom ook op 17 december om 3 uur naar de Erasmusbrug! Neem witte verf & kwasten mee!”

Het zorgde ervoor dat de politie een etmaal lang surveilleerde. „Op mijn vrije dag”, vertelt de undercover wijkteamchef, „maar berichten over racisme en vernieling nemen we serieus”. Hij had zoiets nooit eerder meegemaakt en dat gold ook voor kunstenaar Henk Visch. Nerveus was hij overgekomen uit Eindhoven, klaar om met vandalen in gesprek te gaan. „Er zijn wel eens jongeren in een tractor tegen een bronzen beeld van mij gereden. Maar dat was baldadigheid, geen haat.”

Zijn kunstwerk is een sculptuur met verschillende kleurvlakken. Het symboliseert de prijs voor de winnaar van de marathon: een geabstraheerd bosje bloemen. De gemeente betaalde er niet voor. Tien jaar geleden was het een cadeau van de Stichting Marathon Rotterdam.

Maar wie er ook langs kwamen zaterdag, niemand met een pot verf. Wel enkele betrokken kunstenaars, die met de vijf agenten in gesprek gingen: zou het een PVV-actie zijn of een parodie? Visch gokte op een scholier. „Die zo’n pamflet maakt zonder spelfouten? Bestaat niet”, reageerden anderen. Het zijn lafaards, besloot een aanwezige, wie het ook zijn. „En ze moeten van onze kunst afblijven”, voegde de wijkagent toe.

    • Sandra Smets