Misschien eens tijd voor een nieuwe bijnaam voor Messi

FC Barcelona declasseerde het Braziliaanse Santos in de finale van het WK voor clubs.

Het was ook het duel tussen Messi en Neymar, de ‘nieuwe Maradona’ en ‘nieuwe Pelé’.

Spain's FC Barcelona defender Carles Puyol holds up the trophy with teammates after winning over Brazil's Santos FC during the final at the Club World Cup soccer tournament in Yokohama, near Tokyo, Japan, Sunday, Dec. 18, 2011. Barcelona won the final, 4-0. (AP PhotoKoji Sasahara) AP

Lionel Messi (24) heeft ze de afgelopen jaren zien komen en gaan. Spelers die hem naar de kroon staken als beste voetballer ter wereld. Vorige week zette de Argentijnse spelmaker de Portugees Cristiano Ronaldo (26) op zijn plaats. En gisteren gaf de superster een lesje aan de Braziliaan Neymar (19). Aan de hand van Messi won FC Barcelona in het Japanse Yokohama het WK voor clubteams door Santos in de finale met 4-0 te declasseren. Messi maakte twee doelpunten en werd uitgeroepen tot de beste en meest waardevolle speler. Neymar kon met een zilveren medaille om zijn nek en een bronzen bal in zijn handen slechts een diepe buiging maken.

De strijd tussen Messi en Neymar was ook een beetje een gevecht tussen Diego Maradona en Pelé. De twee legendes stonden overigens nooit tegenover elkaar op een voetbalveld. De afgelopen decennia werden in Argentinië en Brazilië tal van nieuwe talenten opgezadeld met een loodzware erfenis. Pablo Aimar, Juan Román Riquelme, Ronaldinho en Robinho werden stuk voor stuk bestempeld als ‘de nieuwe Maradona’ of ‘de nieuwe Pelé’. Uiteindelijk kon geen van deze vier voetballers de bijnaam waarmaken. Maar Messi heeft San Diego inmiddels in vele opzichten overschaduwd. Pelé dicht zijn landgenoot Neymar zelfs nog meer talenten toe dan de nummer tien van Barça.

Het verschil tussen Messi en Neymar was gisteren groot. Messi schitterde, genoot als een kind en lachte van oor tot oor tussen zijn uitzinnige ploeggenoten van Barcelona. Neymar toonde zijn klasse slechts bij vlagen, maakte een machteloze indruk en treurde met Santos om de kansloze nederlaag tegen het beste clubelftal ter wereld. Neymar hoopt op het WK van 2014 in zijn eigen Brazilië revanche te nemen, maar ook Messi zal er dan alles aan doen om zijn land wereldkampioen te maken. Dan zal hij bij alle Argentijnen boven elke twijfel verheven zijn.

Messi en Neymar hebben veel met elkaar gemeen. De lichtvoetige aanvallers hebben dribbelen tot kunst verheven. De Zuid-Amerikanen spelen op gevoel en zijn vaak ongrijpbaar. Voetbal lijkt ogenschijnlijk zo eenvoudig als Messi en Neymar de bal beroeren. Simpelweg doordat ze dingen doen die niet lijken te kunnen, betoveren ze de toeschouwers.

Maar Lionel Andrés Messi is in alle opzichten verder dan Neymar. De kleine Argentijn had achteraf het geluk dat hij als jonge tiener al de overstap maakte van Zuid-Amerika naar Europa. Op de voetbalschool van Barcelona groeide Messi op met het typische futbol tiki taka. Messi maakte op 16 oktober 2004 zijn officiële debuut voor FC Barcelona en veroverde in zeven jaar tijd alle mogelijke prijzen die een clubspeler kan winnen, waaronder drie keer de Champions League en twee keer de wereldbeker. Overal ter wereld dragen kinderen het shirt van Messi.

Neymar da Silva Santos Júnior is nog vooral een lokale held. De excentrieke voetballer genoot zijn opleiding bij Santos. Hij groeide uit tot een typische Braziliaanse voetballer, die met beslissende acties en doelpunten wedstrijden kan beslissen. Sinds zijn debuut op 7 maart 2009 wordt hij gezien als de nieuwe hoop van Santos én het nationale elftal van Brazilië.

Aan de hand van Neymar won zijn club voor het eerst sinds 1963 weer de Copa de Libertadores en kwalificeerde zich daarmee voor het WK voor clubteams. Neymar werd met tal van Europese topclubs in verband gebracht, maar heeft aangekondigd tot het WK van 2014 in Brazilië te willen blijven.

De finale tussen FC Barcelona en Santos werd de gedroomde eindstrijd van een toernooi waarin de kampioenen van verschillende continenten aantraden. Het werd een clash tussen de grootmacht uit Europa en die uit Zuid-Amerika. Op het WK van 2010 in Zuid-Afrika lieten Spanje, Nederland en Duitsland met de eerste, tweede en derde plaats al zien dat Europa in het landenvoetbal de macht in handen heeft. FC Barcelona bevestigde met oogstrelend combinatievoetbal dat ‘het oude continent’ ook in het clubvoetbal niet voor niets al jaren leidend is.

Het magistrale optreden van Messi en de weifelende houding van Neymar stonden symbool voor het verschil tussen Europa en Zuid-Amerika. Messi was de leider, de spelmaker en de afmaker van FC Barcelona dat de bal als geen andere club zo snel, zo lang en zo effectief rond kan laten gaan. Messi was twee keer zelf het eindstation, maar vierde zijn treffers met het hele elftal. Neymar had graag in de schijnwerpers willen staan, maar speelde een bijrolletje. Twee opgelegde kansen waren niet aan hem besteed.

Als Neymar de beste van de wereld wil worden, zal hij zo snel mogelijk de overstap naar Europa moeten maken. Messi ligt voorlopig nog ver op hem voor.

    • Koen Greven