Messi overschaduwt Neymar

De finale van de wereldbeker voor clubteams bood een mooie vergelijking tussen de nieuwe sterren Lionel Messi en Neymar. De Argentijn is (voorlopig?) stukken beter.

Lionel Messi (24) heeft ze de afgelopen jaren zien komen en gaan: spelers die hem naar de kroon staken als beste voetballer ter wereld. Vorige week tegen Real Madrid zette de Argentijnse sterspeler de Portugees Cristiano Ronaldo (26) op zijn plaats. En gisteren gaf Messi de Braziliaan Neymar (19) een lesje.

Aan de hand van Messi won Barcelona in Yokohama het WK voor clubteams door Santos in de finale met 4-0 te declasseren. Messi maakte twee bijzonder fraaie goals en werd uitgeroepen tot de beste en meest waardevolle speler. Neymar kon met een zilveren medaille om zijn nek slechts een diepe buiging maken.

De strijd tussen Messi en Neymar was ook een beetje een gevecht tussen Diego Maradona en Edison Arantes do Nascimento, beter bekend als Pelé. Twee legendes die op het voetbalveld overigens nooit tegenover elkaar stonden. De afgelopen decennia werden in Argentinië en Brazilië tal van nieuwe talenten opgezadeld met een loodzware erfenis. Pablo Aimar, Juan Román Riquelme, Ronaldinho en Robinho werden stuk voor stuk bestempeld als ‘de nieuwe Maradona’ of ‘de nieuwe Pelé’. Uiteindelijk kon geen van deze vier die verwachting waarmaken. Maar Messi heeft San Diego inmiddels in vele opzichten overschaduwd. Pelé dicht zijn landgenoot Neymar zelfs nog grotere talenten toe dan Messi.

Maar het verschil tussen Messi en Neymar was gisteren levensgroot. Messi schitterde, genoot als een kind en lachte van oor tot oor tussen zijn uitzinnige ploeggenoten van Barcelona. Neymar had zo graag in het duel met Barcelona zijn naam willen vestigen, maar mocht niet eens in de schaduw van Messi staan. Neymar toonde zijn klasse slechts bij vlagen, maakte een machteloze indruk en treurde met Santos om het kansloze verlies tegen het beste clubelftal ter wereld. Neymar hoopt op het WK van 2014 in Brazilië revanche te nemen. Messi zal er over twee jaar op zijn beurt alles aan willen doen zijn land wereldkampioen te maken. Dan zal hij bij alle Argentijnen boven iedere twijfel verheven zijn.

Messi en Neymar hebben veel gemeen. De lichtvoetige aanvallers hebben de bal ‘aan een touwtje’. De Argentijn en de Braziliaan hebben dribbelen tot kunst verheven. De Zuid-Amerikanen spelen op gevoel en zijn vaak ongrijpbaar. Voetbal lijkt ogenschijnlijk zo eenvoudig als Messi en Neymar de bal beroeren. Simpelweg omdat ze acties maken die onuitvoerbaar lijken.

Maar Lionel Andrés Messi is in alle opzichten verder dan Neymar. De kleine Argentijn had achteraf het geluk dat hij als tiener al de overstap maakte van Zuid-Amerika naar Europa. Op de voetbalschool van Barcelona groeide Messi op met het typische futbol tiki taka. Messi maakte op 16 oktober 2004 zijn officiële debuut voor de blaugrana en veroverde in zeven jaar tijd alle mogelijke prijzen die een clubspeler kan winnen, waaronder drie keer de Champions League en twee keer de wereldbeker. Overal ter wereld dragen kinderen het shirt van Messi.

Neymar da Silva Santos Júnior is nog vooral een local hero. De excentrieke voetballer genoot zijn opleiding bij Santos. Neymar groeide uit tot een typische Braziliaanse voetballer, die met individuele acties en doelpunten wedstrijden kan beslissen. Sinds zijn debuut op 7 maart 2009 wordt hij gezien als de nieuwe hoop van Santos én het nationale elftal van Brazilië. Aan de hand van Neymar won zijn club voor het eerst sinds 1963 weer de Copa de Libertadores en kwalificeerde zich daarmee voor het WK voor clubteams. Neymar werd met tal van Europese topclubs in verband gebracht, maar heeft aangegeven tot het WK van 2014 in Brazilië te willen blijven.

De finale tussen Barcelona en Santos werd de gedroomde eindstrijd van een toernooi waarin de kampioenen van verschillende continenten aantraden. Het werd een clash tussen de grootmachten uit Europa en Zuid-Amerika. Op het WK van 2010 in Zuid-Afrika lieten Spanje, Nederland en Duitsland met een eerste, tweede en derde plaats al zien dat Europa in het landenvoetbal de macht in handen heeft. Barcelona bevestigde met oogstrelend combinatievoetbal dat ‘het oude continent’ ook in het clubvoetbal niet voor niets al jaren leidend is.

Het magistrale optreden van Messi en de weifelende houding van Neymar stonden symbool voor het verschil tussen Europa en Zuid-Amerika. Messi was de leider, de spelmaker en de afmaker van Barcelona dat de bal als geen andere club zo snel, zo lang en zo effectief rond kan laten gaan. Messi was twee keer zelf het eindstation, maar vierde zijn treffers met het hele elftal. Neymar had graag zelf in de schijnwerpers willen staan, maar speelde een bijrolletje. Twee opgelegde kansen waren niet aan hem besteed. Als Neymar de beste van de wereld wil worden, zal hij zo snel mogelijk de overstap naar Europa moeten maken. Messi ligt voorlopig nog ver op hem voor.

    • Koen Greven