Meerdere doden na ingrijpen leger op Tahrir-plein

Betogers zijn bovenop een barricade geklommen die met grote blokken steen is gebouwd door militairen. Foto AP / Nasser Nasser

In Kairo zijn vanochtend weer doden gevallen toen honderden Egyptische militairen het Tahrir-plein schoonveegden. Ze schoten op betogers die eisen dat het leger de macht onmiddellijk afstaat. Het ministerie van Volksgezondheid maakte melding van drie doden, een arts in een veldhospitaal die getuige was van het geweld telde zes doden. Hij zei dat soldaten een moskee aan het plein bestormden en betogers die daar de nacht doorbrachten in elkaar sloegen.

De actie van vanochtend leek bedoeld om de demonstranten weg te houden van enkele belangrijke regeringsgebouwen aan het plein, zoals het parlement en het ministerie van binnenlandse zaken. Een lid van de regerende militaire raad verdedigde het harde optreden. Generaal Adel Emara noemde de betoging onderdeel zijn van ‘een methodisch en voorbereid plan om de staat omver te werpen’, aldus AP.

Het leger, dat tien maanden geleden de macht overnam nadat president Hosni Mubarak was opgestapt, ontkent steeds dat militairen buitensporig geweld gebruiken tegen betogers, zoals bij de gevechten vorige maand waarin meer dan veertig mensen omkwamen. Tegelijk met de ontkenningen kwamen ook beloften van onderzoeken, waarvan tot nog toe niet bekend is gemaakt wat die hebben opgeleverd.

    • Jules Seegers