Kortkolom kunst

Museumpark Orientalis moet sluiten

Heilig Landstichting. Museumpark Orientalis gaat per 1 januari dicht. Dat heeft de directie van het park vrijdag bekendgemaakt, nadat duidelijk was geworden dat de provincie Gelderland niet bereid is 6 miljoen euro bij te dragen om het park te steunen. „Daarmee wijst het provinciaal bestuur de verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van het honderdjarige monumentale park in de Heilig Landstichting van de hand”, stelt de directie in een verklaring. De directie is „zeer teleurgesteld” en spreekt van „een aanzienlijke kapitaalvernietiging”. „Afgelopen jaren is er door overheden en fondsen voor vele miljoenen in het museumpark geïnvesteerd. Daarnaast werden dit jaar alle 27 rijksmonumenten in het park uitwendig gerestaureerd. Ook als het park gesloten wordt, blijft het onderhoud geld kosten”, stelt de directie. Eerder deze maand liet staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) de directie weten dat hij geen mogelijkheden ziet om het museumpark financiële steun te verlenen. Zijlstra wijst erop dat niet het Rijk maar de provincie sinds 2008 verantwoordelijk is voor het park. De Tweede Kamer had Zijlstra in een motie gevraagd met Orientalis in gesprek te gaan. Nu ook de provincie geen steun wil geven, voelt de directie zich gedwongen het museumpark per 1 januari te sluiten. Wat er met het museumpark gaat gebeuren, is niet bekend. (NRC)

119 miljoen euro voor juwelen van Liz Taylor

New York. De vier dagen durende veiling van eigendommen van de dit jaar overleden actrice Elizabeth Taylor bij veilinghuis Christie’s in New York heeft afgelopen week bijna 119 miljoen euro opgebracht. Haar 190 juwelen, voornamelijk sieraden met diamanten, leverden het meeste op: 105 miljoen euro. Vooral spullen met een sentimentale waarde vonden gretig aftrek op de veiling. Zo ging een grote foto van Michael Jackson, met wie zij goed bevriend was, voor 112.500 euro. De haute-couturekleding die Taylor droeg naar gala’s en premières bracht 2 miljoen euro op. (AP, Reuters)

Bibliotheek moet expositie Reve afblazen

Amsterdam. De Openbare Bibliotheek Amsterdam moet een expositie met roofdrukken van het werk van Gerard Reve afblazen. Dat meldt een woordvoerder van de bibliotheek naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank zaterdag in kort geding. Joop Schafthuizen, de levenspartner van de overleden schrijver, spande de zaak aan wegens inbreuk op auteursrechten. De bibliotheek vindt het jammer dat de tentoonstelling niet doorgaat. „De roofdrukken zijn alleen te zien en we hebben ook niets gekocht. De tentoonstelling is juist in het belang van het werk van Reve.” (Novum)

Ventieltrombonist Brookmeyer overleden

Rotterdam. De Amerikaanse ventieltrombonist, pianist, arrangeur en componist Bob Brookmeyer is vrijdag, drie dagen voor zijn 82ste verjaardag, overleden. Hij maakte naam als groot solist op de ventieltrombone: ideeënrijk, humoristisch en virtuoos. Hij schreef innovatieve bigbandcomposities die wortelden in de swingtraditie van zijn geboortestad Kansas City, maar het experiment niet schuwden. Brookmeyer maakte faam in de tweede helft van de vorige eeuw door zijn samenwerking met Gerry Mulligan, Stan Getz en de Thad Jones - Mel Lewis Big Band. Hij woonde lange tijd in Nederland, waar hij het plan had een internationale gespecialiseerde jazzschool te stichten. Naast de Manhattan School of Music and the New England Conservatory doceerde hij aan het Conservatorium in Rotterdam. In september verscheen zijn laatste album Standards, opgenomen met het New Art Orchestra en zangeres Fay Claassen. (NRC)