Kortkolom economie

Visquota: meer haring, minder visdagen

Rotterdam. Nederlandse vissers mogen volgend jaar 53 duizend ton haring uit de Noordzee halen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dit jaar. Voor tong en schol, de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij, mag de vangst met vijftien procent groeien. Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen de EU-lidstaten. De verdubbeling van het quotum voor haring is het gevolg van de gunstige ontwikkelingen in de haringstand. De haringvisserij mag nu voor het tweede jaar op rij meer vissen. Het herstel van het kabeljauwbestand verloopt daarentegen moeizaam. Nederlandse vissers mogen volgend jaar dan ook iets minder kabeljauw vangen dan dit jaar. Ook het quotum voor de vangst van makreel valt lager uit. Vissers mogen volgend jaar voorlopig twintig procent minder makreel vangen. De Vissersbond is ontevreden omdat het aantal dagen waarop gevist mag worden met 10 tot 18 procent afneemt. Vooral de sterke daling van het aantal dagen waarop op kabeljauw gevist mag worden valt de bond ernstig tegen. (Novum)

Polen leent zes miljard euro aan IMF

Rotterdam. Polen is van plan zes miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te lenen. Dat zei de Poolse minister van financiën Jacek Rostowski vandaag. Met het geld moet het IMF meer slagkracht krijgen om eurolanden te ondersteunen. Het geld is afkomstig uit de reserves van de nationale bank van Polen en wordt beschikbaar gesteld al naar gelang de behoefte van het IMF. Mocht de economische situatie in Polen zelf verslechteren, dan worden de betalingen stopgezet. De belofte van Rostowski op een Poolse radiozender volgt na de bijeenkomst van de Europese regeringsleiders begin deze maand. Die kwamen overeen om gezamenlijk tweehonderd miljoen euro toe te voegen aan de reserves van het IMF. Nederland zegde maximaal zeventien miljard euro toe. (Novum)

Systeem bijtelling bestelauto op de schop

Rotterdam. Het systeem van bijtelling op bestelauto's gaat mogelijk in 2013 op de schop. Vanaf dan wil de Belastingdienst met speciale kastjes het privégebruik bijhouden, waardoor verschillende tarieven gehanteerd kunnen gaan worden. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Financiën vandaag bekendgemaakt. Momenteel bedraagt de bijtelling bij privégebruik van een bestelauto standaard 25 procent. In het nieuwe systeem wordt de bijtelling afhankelijk van de hoeveelheid privékilometers. (Novum)