Kortkolom buitenland

Druk neemt toe op Duitse president Wulff

Berlijn. De Duitse president Christian Wulff blijft onder druk staan om opheldering te verschaffen over zijn relatie met een ondernemersechtpaar toen hij premier was van Nedersaksen. Kranten en weekbladen berichten zonder uitzondering negatief over het staatshoofd. Der falsche Präsident – de verkeerde president – luidt vandaag het omslagartikel van Der Spiegel, een pijnlijke kwalificatie voor Wulff die er tot nu toe niet in is geslaagd om de twijfels over zijn integriteit tijdens zijn premierschap weg te nemen. Vorige week onthulde een krant dat Wulff, toen hij minister- president was, een lening van 500.000 euro had gekregen van de vrouw van een bevriende ondernemer, om er een huis voor te kopen. Wulff erkent dat „een verkeerde indruk” kan zijn ontstaan. Hij heeft spijt betuigt. Maar het lijkt erop dat de publieke opinie en delen van de politiek hier geen genoegen mee nemen. Gisteren woonde de president een kerkdienst bij in Berlijn. Op de vraag of hij wil aftreden, antwoordde hij: „Nee, dat gaat we niet doen.” Met kerstmis moet Wulff een toespraak tot het Duitse volk houden. „Terwijl mensen op zoek zijn naar moraal en betrouwbare instituties, verdwijnt Wulffs geloofwaardigheid zienderogen”, commentarieert de Berlijnse Tagesspiegel. (NRC)

Nog 550 Palestijnen vrijgelaten bij ruil

Jeruzalem. Israël heeft gisteren 550 Palestijnse gevangenen vrijgelaten in in de tweede fase van de gevangenenruil rond de Israëlische militair Gilad Shalit. In totaal zijn 1.027 Palestijnen vrijgelaten voor Shalit, die in 2006 door de fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas werd gevangen genomen en 18 oktober werd vrijgelaten. Het akkoord is met Egyptische bemiddeling tot stand gekomen. Onder de Palestijnen die in de eerste fase vrijkwamen waren tientallen militanten die levenslange gevangenisstraffen uitzaten wegens dodelijke aanslagen op Israëlische burgers. Geen van hen maakt deel uit van Hamas of het radicalere Islamitische Jihad. (AFP, Reuters)

Nazi-feestje kost Britse parlementariër baan

Londen. De Britse Conservatieve parlementariër Aidan Burley is gisteren door premier David Cameron uit zijn functie van parlementair secretaris van het ministerie van Verkeer gezet omdat hij heeft meegedaan aan een vrijgezellenfeestje in nazi-stijl. Hij behoudt zijn parlementszetel. Cameron noemde het gedrag van Burley „beledigend en dom”. Vorige week bood de 32-jarige Burley excuus aan omdat hij onvoldoende afstand had genomen van het „duidelijk ongepaste gedrag van verschillende andere gasten op het feest”. Pas daarna bleek dat Burley waarschijnlijk zelf bedacht om voor de vriend voor wie het feest werd gegeven een SS-kostuum te huren. (AP)