Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il overleden

Kim Jong-Il in oktober vorig jaar tijdens de viering van het 65-jarig bestaan van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. Foto AP / Vincent Yu

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il is overleden. De staatstelevisie van het land heeft dat vanochtend vroeg bekendgemaakt.

Volgens de staatstelevisie is “het fysieke en mentale harde werken” hem uiteindelijk fataal geworden. Hij zou afgelopen zaterdag tijdens een treinreis een hevige hartaanval hebben gehad. Gisteren is vast komen te staan dat deze hartaanval de oorzaak van zijn dood is, aldus staatspersbureau KCNA. Kim Jong-Il is 69 jaar oud geworden.

Kim Jong-Il had volgens geruchten al jaren te maken met hartproblemen en zou in 2008 al een beroerte hebben overleefd. De laatste maanden maakte hij echter een opvallend levendige indruk en bracht hij bezoeken aan onder meer China en Rusland en reisde hij ook veel in eigen land. De hartaanval van zaterdag zou ook zijn opgetreden na een werkbezoek.

Jong-Il kwam in 1994 aan de macht toen hij zijn vader, Kim Il-Sung, opvolgde. Zijn zoon, Kim Jong-Un, werd in september vorig jaar al aangewezen als opvolger. De zoon, ergens in de twintig, kreeg hoge functies. De verwachting is dan ook dat hij de begrafenis op 28 december zal leiden.

Het regime van Kim Jong-Il staat al jarenlang onder grote internationale druk om zijn atoomwapenprogramma op te geven. Het nucleaire programma van Noord-Korea heeft geleid tot grote spanningen met Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Het Noord-Koreaanse regime krijgt ook veel kritiek op de geslotenheid en repressie die het land kenmerken.

‘Hij was nooit de grote leider die zijn vader wel was’

NRC-redacteur en Noord-Korea-kenner Harry Meijer:

“Kim Jong-Il deed het een stuk minder goed dan zijn vader Kim Il-Sung. Tot de jaren zeventig heeft het land economisch betere tijden gekend dan Zuid-Korea. Jong-Il heeft Noord-Korea naar de rand van de afgrond gemanoeuvreerd. Er is veel hongersnood en de economie is gestagneerd. Jong-Il is nooit de grote leider geweest die zijn vader wel was. Het land staat er slecht voor. Het verkeert in politiek isolement. Ideologisch wordt gestreefd naar autarkie en zelfvoorziening, maar daar is Noord-Korea nooit in geslaagd. Ze hebben voortdurend voedselhulp nodig van China en Zuid-Korea.”

“Kim Jong Il heeft 2012 niet meer mogen maken, het jaar waarin het land op het hoogtepunt van welzijn zou moeten zijn. In dat jaar wordt de honderdste geboortedag van zijn overleden vader groots gevierd. In 2012 zijn ook presidentsverkiezingen, die voor een nieuwe politieke realiteit zorgen.”