Jans houdt zijn pretogen na afgang Heerenveen

Heerenveen was dertien duels ongeslagen. Maar gisteren walste PSV over de Friese ploeg van Ron Jans heen: 5-1. Een verschil in kwaliteit, weet de verliezende trainer.

Net nu Ron Jans zich gerevancheerd heeft voor zijn teleurstellende eerste seizoen bij SC Heerenveen stipte hij in de Volkskrant dit weekend een aantal pijnpunten aan: wat er schuilgaat achter zijn pretogen en waarom het nog steeds een beetje wringt tussen hem en de Friese club. Gisteren kwam daar een even forse als onverwachte nederlaag overheen tegen PSV.

De selectie van Heerenveen-trainer Jans, zo schetste hij in het interview, is er een van gelaten voetballers die geen discussie willen. Dat is niet erg, want dan kauwt hij alle oefenstof wel voor. Erger was dat het bestuur van Heerenveen hem voor zijn aanstelling, anderhalf seizoen geleden, een onjuiste financiële situatie voorspiegelde. Maar het ergst vond hij het gedwongen vertrek van zijn assistent-trainer Raymond Libregts. Die werd na het teleurstellende vorig seizoen geslachtofferd. Dat zit Ron Jans nog steeds heel hoog.

De goede resultaten van de afgelopen maanden verbloemden al deze pijnpunten. Jans kon dit seizoen soms zelfs genieten. Dertien wedstrijden was zijn ploeg ongeslagen, na een dramatische seizoensstart waarbij Heerenveen met 5-1 verloor van FC Twente (thuis) en Ajax (uit). Het nieuwe centrale duo achterin, Ramon Zomer en Jeffrey Gouweleeuw, maakte indruk. En de droomaanval met de talentvolle vleugelaanvallers Oussama Assaidi en Luciano Narsingh is helemaal af – nu spits Bas Dost verlost lijkt van zijn demonen.

Maar wie bij Heerenveen was gaan zweven, staat kort voor de Kerst weer met beide benen op de grond. PSV walste gisteren over de Friese ploeg heen – ook met 5-1. „Na dertien wedstrijden niet verliezen krijg je het vertrouwen dat je wel even mee kunt voetballen met PSV”, zegt Zomer na afloop. Het liep anders. Te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet? Zoiets, antwoordt de centrale verdediger.

Ongevraagd begint Jans de persconferentie met een terugblik op de eerste seizoenshelft. Om te illustreren van hoe ver de ploeg gekomen is. Hij vindt niet dat zijn team door een ondergrens is gezakt. Naïef verdedigd? „Naïef. Of slecht. Hoe u wilt. Maar de ontwikkeling van het team en van individuele spelers vind ik belangrijker dan deze nederlaag”, aldus Jans.

In een tijdsbestek van zeven minuten, halverwege de eerste helft, sloeg PSV drie keer toe. Toen bleek ineens waarom het middenveld van Heerenveen ondanks de succesreeks nog maar weinig geprezen is. Tegen de ploeg uit Eindhoven kwam het duidelijk tekort. PSV-aanvoerder Ola Toivonen werd beurtelings bewaakt door Sven Kums en Viktor Elm – maar net zo vaak door helemaal niemand. Georginio Wijnaldum sloop overal tussendoor, PSV-talent Zakaria Labyad draaide Michel Breuer dol.

Een verschil in kwaliteit, zegt Jans. Waar PSV afgelopen zomer vier topspelers en een keeper aantrok, hield de Friese club het bij drie bescheiden aankopen. Onder het bewind van algemeen directeur Robert Veenstra trekt het voormalige handelshuis voor Scandinavische talenten al twee seizoenen de broekriem strak aan. De personeelskosten zijn afgelopen seizoen bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar daarvoor. De selectie is teruggebracht van 32 naar 24 spelers. De jeugdopleiding moet productiever: van de 2,5 miljoen euro die de voetbalacademie jaarlijks kost kan de club prima een aantal spelers aantrekken.

Aan het eind van dit seizoen lopen acht spelerscontracten af. Heerenveen weerstond Ajax in de vorige winterstop toen de Amsterdamse club voor een bodemprijs Dost dacht los te weken. De lange spits heeft deze week toegezegd tot het eind van het seizoen in Friesland te blijven, maar hij is zeker niet de enige die zich in de kijker heeft gespeeld. Wie gaan, wie blijven? „Ach, daar heb je toch geen invloed op”, zegt Jans, die in januari met de clubleiding praat over zijn eigen toekomst. Wat er achter zijn pretogen schuilgaat is niet te zeggen.

    • Bart Hinke