Is borstvoeding van vreemden even goed?

Renee Beekhuis, onlangs moeder geworden, wil weten of de melk van een andere moeder net zo goed is voor haar kind.

Borstvoeding van de eigen moeder is het best. Moeder en kind leven in dezelfde omgeving waardoor de melk precies de juiste bacteriën bevat om het immuunsysteem van het kind te verbeteren. Een soort superantibioticum dus.

Lukt borstvoeden niet, dan adviseert de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) om een kind donormelk van een andere moeder te geven. Daarin zitten niet exact de juiste antistoffen, maar het is second best.

Sinds internet is donormelk weer stilaan in opmars. Op Facebook zijn gemeenschappen als Eats on Feets, waar duizenden vrouwen melk uitwisselen. Ook zijn er in de VS commerciële melkbanken, waar moeders met hun melk duizend euro per maand kunnen bijverdienen.

Toch kiezen de meeste moeders nog liever voor melk van een koe, of desnoods van een paard, een geit of een kameel, dan van een andere mensenmoeder. Waarom?

Chella Verhoeven (vijf kinderen) is lactatiekundige en oprichter van moedermelknetwerk.nl, een vraag- en aanbodsite waar moeders die geen borstvoeding kunnen geven, worden gekoppeld aan moeders met ‘overproductie’ (en een enkele keer bellen er mannen met andere bestemmingen voor de melk, maar die wimpelt Verhoeven af). Jaarlijks telt de vraag- en aanbodsite zo’n zeventig donoren. Deze week zijn er drie afnemers.

„Veel vrouwen schamen zich om hun kind melk te geven van een ander”, zegt Verhoeven. „‘Waarom geef je geen kunstvoeding’, roept de omgeving. Je wordt al snel uitgemaakt voor borstvoedingsfundamentalist.”

Terwijl borstvoeding van een ander vroeger juist een statussymbool was. Gezinnen met geld huurden een voedster, zodat de moeder genoeg tijd overhield voor het sociale verkeer. „Zo’n min voedde soms wel zeven kinderen tegelijk.”

Eind 18de eeuw raakte de min vanwege hoge kindersterfte in diskrediet. Verhoeven: „Of dat aan de melk lag is onduidelijk, maar je kunt inderdaad ziektes doorgeven via de moedermelk”. De donormoeders bij moedermelknetwerk.nl worden daarom altijd getest op hiv, geelzucht en andere infecties. Verhoeven adviseert de melk eerst te pasteuriseren.

Freek Schravesande

    • Freek Schravesande