Iraaks arrestatiebevel voor sunnitische vice-president Hashemi

Irak heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de sunnitische vice-president Hashemi. Lijfwachten van Tariq Hashemi hebben hem in verband gebracht met terreuractiviteiten. Dat meldt persbureau Reuters.

Vijf rechters hebben het arrestatiebevel ondertekend, aldus een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het arrestatiebevel tegen Hashemi is onderdeel van de machtsstrijd in Irak, aldus onze buitenlandredacteur Carolien Roelants.

“Hashemi is de tweede vice-president van Irak en is dus behoorlijk hoog. Hij is een van de leidende figuren binnen de overwegend sunnitische, maar seculiere, Iraqiya partij. Die partij werd bij de verkiezingen in 2010 het grootst, maar is bij de vorming van de regering van de shi’itische premier Maliki door middel van handige manoeuvres aan de kant gezet. De partij zit nu in de regering, zoals vrijwel alle partijen in Irak, maar ze hebben geen enkele macht. Dat er nu een arrestatiebevel tegen Hashemi is, is onderdeel van de campagne van Maliki om de Iraqiya partij definitief terzijde de schuiven.”

Gisteren vroeg premier Maliki het parlement ook al om het vertrouwen op te zeggen in de eveneens sunnitische vice-premier Mutlaq, die hem op de tv had gebrandmerkt als “dictator erger dan Saddam Hussein”. Roelants:

“Die uitspraken van Mutleq waren behoorlijk heftig, maar dat zei hij uiteraard niet zomaar. Hij merkt dat de sunnieten in het land weer vervolgd worden. Maliki heeft de laatste maanden honderden mensen laten oppakken omdat ze tot de nu verboden Ba’ath-partij zouden behoren, de partij van Saddam Hussein.”

In Irak is dus een permanente strijd aan de gang tussen de shi’itische machthebbers en de Iraqiya partij. Dat de Amerikanen het land nu hebben verlaten speelt hierbij geen rol, aldus Roelants.

“In Irak is er sprake van een buitengewoon ondoorzichtige situatie. Een totaal onheldere machtsstrijd. Dat de Amerikanen nu vertrokken zijn speelt bij dit arrestatiebevel voor Hashemi geen rol. Wat nu gebeurt is de voortzetting van de campagne die al voor de verkiezingen van 2010 is begonnen.”

    • Lex Boon