Pyongyang in tranen - wereld reageert voorzichtig op dood Kim

Een Noord-Koreaanse vrouw kwam vanochtend bloemen leggen bij de Noord-Koreaanse ambassade in Beijing. Foto Reuters / Jason Lee

In de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang waren mensen vanochtend in tranen om de dood van hun leider Kim Jong-Il. Internationaal zijn de reacties behoudend. Zuid-Korea, de VS en Japan zeggen alert te zijn op onverwachte ontwikkelingen in de regio.

Zuid-Korea, dat sinds de Korea-oorlog van de jaren vijftig officieel nog altijd in oorlog is met Noord-Korea, heeft zijn leger- en politieenheden vanochtend volgens lokale media in opperste staat van paraatheid gebracht. Het Zuid-Koreaanse veiligheidskabinet zou ook in spoedzitting bijeen zijn gekomen, hoewel dat niet officieel is bevestigd. Het leger zei vanochtend geen “ongewone militaire bewegingen” van het Noord-Koreaanse leger te hebben waargenomen.

Het Witte Huis maakte vanochtend bekend dat het de berichten over de dood van Kim Jong-Il probeert te controleren op juistheid. Amerikaanse functionarissen staan al uren in veelvuldig contact met hun Zuid-Koreaanse en Japanse collega’s, aldus het Witte Huis. “Wij blijven gecommitteerd aan stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en de vrijheid en veiligheid van onze bondgenoten”, zo staat in een geschreven verklaring.

Japan condoleerde Noord-Korea vanochtend met de dood van Kim Jong-Il en zei te hopen dat zijn overlijden de situatie in het land niet negatief zal beïnvloeden. De Japanse premier Noda voerde spoedoverleg met zijn nationale veiligheidsadviseurs en zei na afloop dat zijn land voorbereid is op “onverwachte situaties”.

De Aziatische beurzen waren vanochtend negatief gestemd na de bekendmaking van Kim’s dood. De Japanse Nikkei-index sloot de handelsdag 1,3 procent lager af, terwijl de Zuid-Koreaanse beurs op een bepaald moment meer dan vier procent in de min stond. Ook de aandelenmarkten in Hong Kong en China lieten forse verliezen zien. Vrees voor mogelijke politieke instabiliteit in de regio kan de negatieve stemming op de markten verklaren.

    • Pim van den Dool