Had die misbruikbrief niet voorgelezen in de kerk

Afgelopen zondag was ik bij een katholieke kerkdienst. Ik zong in het koor, mijn kinderen (acht en zes jaar) zaten in de kerk. Tot mijn afgrijzen werd aan het eind van de dienst de brief van de bisschoppen over het seksueel misbruik integraal voorgelezen – in aanwezigheid van alle kinderen die kort tevoren nog naar de kindernevendienst waren geweest.

De brief was totaal ongeschikt voor kinderoren. Wat moeten ze denken van teksten als ‘seksueel misbruik in de kerk’? Volwassenen begrijpen dat hier het instituut kerk bedoeld wordt, maar hoe kunnen kinderen dit anders begrijpen dan dat het gaat om de ruimte waar zij zich op dat moment bevinden? En hoe verwerken zij dit? Hoe veilig ervaren zij deze ruimte nu nog?

Het maakt mij woedend dat de kerk kinderen dwingt om te luisteren naar zaken die niet voor hen bedoeld zijn, en daarbij in de woordkeuze geen enkele rekening houdt met hun aanwezigheid. De leiding van de Katholieke Kerk straalt bij herhaling uit vooral veel van zichzelf te houden en maar weinig van individuele mensen.

Marjolijn Dannenburg

Wageningen

    • Marjolijn Dannenburg