Haalt Brood de Kerst?

Het is onvermijdelijk: Excelsior degradeert dit seizoen. Niet omdat het zaterdag met 7-0 van Roda JC verloor, er wordt hier niet aan scorebordjournalistiek gedaan, ook niet omdat het onderaan bungelt, dat zou ordinaire ranglijstjournalistiek zijn, maar omdat het zo hoort.

Diepgravende datajournalistiek heeft namelijk uitgewezen dat het de afgelopen 25 jaar 25 maal is gebeurd dat een voetbalclub uit de eredivisie degradeerde, die een of twee seizoenen eerder was gepromoveerd.

Het is nu de taak van Excelsior om dit gemiddelde vast te houden. Dan kan coach John Lammers wel beweren dat statistieken hem niets zeggen, maar dat is maar trainerstaal.

Beide keren in de afgelopen kwart eeuw dat Excelsior naar de eredivisie was opgestegen, zakte het in het tweede jaar terug naar de eerste divisie, dus door dat in 2012 opnieuw te doen, houdt de Rotterdamse club een traditie in stand. Ze hoeft zich nergens voor te schamen, want ook De Graafschap en VVV overkwam het al driemaal dat ze binnen twee seizoenen op hun juiste plaats werden gezet; Volendam, Cambuur en Dordrecht gebeurde het twee keer. Niet voor niets heeft Volendam een botter die ‘Heen en Weer’ heet, al vaart die alleen op de heenreis zichtbaar uit.

Zelfs clubs als AZ, Heerenveen en NEC hebben afgelopen 25 seizoenen bijgedragen aan dit oerdegelijke statistische gegeven.

Het is trouwens een raadsel waarom FC Den Bosch vorige week de periodetitel in de eerste divisie heeft gepakt en dus weer opgaat voor promotie. Viermaal eerder promoveerde Den Bosch om prompt viermaal direct te degraderen. Dus waar beginnen ze aan? Heeft trainer Alfons Groenendijk daarom zaterdag zijn ontslag aangekondigd? Wil hij die degradatie niet meemaken?

Het is volgend seizoen bovendien de beurt aan de buurman, RKC uit Waalwijk, om voor de tweede maal binnen twee seizoenen na de promotie te degraderen. Zodat nu reeds de vraag kan worden gesteld: haalt trainer Ruud Brood de Kerst van 2012?

John Kroon

    • John Kroon