Gepest gezin Utrecht: politie deed te weinig

Het Marokkaanse gezin dat eerder dit jaar werd weggepest uit de Utrechtse wijk Terwijde betwijfelt of politie en justitie voldoende hebben ondernomen om de daders te pakken. Hun advocaat is daarom een zogenoemde artikel-12-procedure begonnen, om de rechter te laten toetsen of politie en justitie hun werk goed hebben gedaan. Burgemeester Aleid Wolfsen schreef gistermiddag in een brief aan de gemeenteraad dat van toekijken door de politie „geen sprake is geweest”.

Over een periode van tien maanden is het gezin ernstig getreiterd in de vinexwijk Terwijde in Leidsche Rijn. Het gaat om dezelfde groep daders die eerder het homostel Hans van Gemmert en Ton Daalhuizen wegpestte, zo blijkt uit politiedossiers waaruit de Volkskrant zaterdag citeerde. Eerder begonnen ook zij een artikel-12-procedure, omdat ze vonden dat de gemeente hen niet genoeg geholpen had. Het stel verloor de zaak, maar later bleek dat er belangrijke stukken uit het dossier vernietigd waren bij de gemeente Utrecht. Het leidde tot de roep om het vertrek van Wolfsen in de gemeenteraad, maar een motie daartoe kreeg geen meerderheid. Een artikel-12-procedure biedt een slachtoffer de mogelijkheid zich te beklagen over een beslissing van justitie om niet tot vervolging over te gaan.

Het Marokkaanse gezin woonde om de hoek bij Van Gemmert en Daalhuizen. Er werd bij het gezin ingebroken, hun auto werd bekrast en later in brand gestoken, en het huis werd bekogeld met bakstenen en beklad met gele verf. Het gezin besloot uiteindelijk te vertrekken uit Terwijde.

Volgens de burgemeester heeft de politie voldoende gedaan om de terreur te stoppen. Zo zijn twee leden van de jeugdbende veroordeeld voor inbraken, er zijn twee gezinnen uit huis gezet, er zijn internettaps gebruikt, er is buurtonderzoek gedaan en er hebben camera’s gehangen. Wolfsen: „Alle betrokkenen zijn overtuigd van de ernst van de gebeurtenissen en de enorme inbreuk die daarmee op het levensgeluk van het gezin is gepleegd.”