Fransen willen Albion afwaarderen

Na Europese toppen gaan regeringen doorgaans snel weer over tot de orde van de dag. Niet na de dramatisch verlopen top van 9 en 10 december. De botsing tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk beheerst de verhouding tussen de twee landen nog steeds .

Zaterdag zei de Britse vice-premier Nick Clegg: „Er is niets populairder in de Franse politiek [...] dan het ‘perfide Albion’ van tijd tot tijd eens een schop te geven.” Hij reageerde op een koor van Franse politici dat de afgelopen week stelde dat het VK, en niet Frankrijk, een afwaardering van kredietbeoordelaars verdient. Het waren niet de minsten: minister van Financiën François Baroin, de chef van de Banque de France Christian Noyer en zelfs premier François Fillon.

„Wat de economie betreft kun je momenteel beter Frans zijn dan Brits”, zei Baroin. Fillon stelde over „onze Britse vrienden” dat zij „ nog meer in de schulden zitten en een nog hoger tekort”, hebben, zonder dat de kredietbeoordelaars dat ook maar „lijken op te merken”.Het is een „oorlog van woorden”, schrijft de Britse Daily Telegraph.

Eerder dit jaar leek de aloude entente cordiale tussen Londen en Parijs nog springlevend. President Sarkozy en premier Cameron werden samen als helden onthaald in het bevrijde Libië.

Nu viert Sarkozy het als een overwinning dat Cameron niet meedoet aan het nieuwe euroverdrag. Het is Duitsland dat de schade wil beperken. Vandaag vliegt minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle naar Londen. (AFP, Reuters).