Flamingo's in de sneeuw?

An Indian boy kisses a model of a flamingo at Bhuj, in the Rann of Kutch, a seasonal salt marsh located in the Thar Desert, about 500 kilometers from Ahmadabad, India, Saturday, Dec. 17, 2011. A 38-day long Rann Utsav, showcasing the cultural vibrancy of the Kutch region in the western Indian state of Gujarat and the glittering white sand desert on India's border with Pakistan, begins on Dec. 9. (AP Photo/Ajit Solanki)
An Indian boy kisses a model of a flamingo at Bhuj, in the Rann of Kutch, a seasonal salt marsh located in the Thar Desert, about 500 kilometers from Ahmadabad, India, Saturday, Dec. 17, 2011. A 38-day long Rann Utsav, showcasing the cultural vibrancy of the Kutch region in the western Indian state of Gujarat and the glittering white sand desert on India's border with Pakistan, begins on Dec. 9. (AP Photo/Ajit Solanki) AP

Een Indiaas jongetje kust een flamingo in Bhuj, India. Geen zorgen: de flamingo is nep. Het plastic beest is onderdeel van het jaarlijkse festival Rann Utsav, in de Kutch-regio in de provincie Gujarat, West-India. Dat wordt jaarlijks gehouden bij het droogvallen van de zoutkwelder in de Tharwoestijn, die op de grens ligt tussen India en Pakistan.

De ‘Great Rann of Kutch’ is een belangrijk natuurreservaat en broedplaats voor de flamingo. Als de moesson komt, vult de zoutvlakte zich met water. Er groeien dan hoog gras en doornige struiken in het moeras. Naast de zalmroze vogel komen ook andere bijzondere zoogdieren zoals de Indiase wolf, de woestijnvos en de gouden jakhals voor in het moeras.

De zoutkwelder is ontstaan uit de Arabische Zee na ophoging van het land. De Korikreek in het gebied was onderwerp van een grensgeschil tussen beide buurlanden in de jaren 60, dat in 1968 werd opgelost.

Op het Rann Utsav-festival, georganiseerd door de provincie Gujarat, gaat het er vrediger aan toe. Het festival begon dit jaar op 9 december en is volgens de site een „afspiegeling van Indiaas traditionele kunst en cultuur”. Bezoekers kunnen genieten van carnavalsoptochten, volksdansen en kamelensafari’s. En, roze plastic flamingo’s.