Espresso met Abu Imran

De radicale moslimbeweging Sharia4Belgium heeft in een internetfilmpje gedreigd het Atomium af te breken. ‘Wij dienen deze monumenten, deze afgoderij, af te breken,’ zegt roerganger Abu Imran.

Beeld: YouTube

Cabaretgroep

De radicale moslimbeweging Sharia4Belgium heeft in een internetfilmpje gedreigd het Atomium af te breken. ‘Wij dienen deze monumenten, deze afgoderij, af te breken,’ zegt roerganger Abu Imran. ‘Niet alleen uit Brussel, maar ook uit China, Zuid-Korea, Brazilië, Kazachstan, Bulgarije, De Verenigde Republiek Tanzania en Nieuw-Zeeland komen mensen om het Atomium te verafgoden.’ Zijn dat niet gewoon toeristen? Abu Imran schudt zijn hoofd. ‘Ze maken foto’s!’ roept hij. ‘Ze raken het monument aan, ze gaan er naar binnen, ze penetreren het.’ Op internet suggereren mensen dat Sharia4Belgium een cabaretgroep is. ‘Het is niet makkelijk,’ erkent Imran, ‘om deel uit te maken van de Vlaamse Taliban.’ Hij neemt een slokje espresso en zegt dan strijdbaar: ‘Maar ik weiger mijn baard af te scheren, omdat Urbanus er ook een heeft.’

In het filmpje van Sharia4Belgium legt Abu Imran uit dat het Atomium moet worden vernietigd op de wijze waarop de twee Boeddha’s van Bamyan zijn verwoest. ‘In elke bol een flinke staaf dynamiet,’ zegt de roerganger. ‘Dan één druk op de knop en weg is het Atomium.’ Is het niet dom om in een filmpje op internet te praten over dit soort plannen? Imran knikt. ‘We hadden misschien ons doelwit niet moeten verklappen,’ zegt hij. ‘Maar we hebben nu ook Manneke Pis in het vizier.’ Gaan ze hem besnijden? ‘Nee,’ antwoordt Imran. ‘We hakken zijn pik eraf, en zijn hoofd, zijn benen en zijn armen.’ De roerganger neemt nog een slokje espresso. ‘Er zijn mensen uit Japan die zijn plas opdrinken!’

    • Ernest van der Kwast