En inderdaad, Syrië zet eindelijk handtekening onder vredesplan

Het geweld van ordetroepen tegen anti-regimedemonstranten kostte naar schatting al aan zo'n 5.000 mensen het leven. Foto Reuters

Zoals gisteren aangekondigd door de Arabische Liga heeft Syrië het vredesprotocol ondertekend waarin staat dat internationale waarnemers het land in mogen. Uitgangspunt is het beëindigen van de reeds negen maanden durende opstand tegen het regime van Bashar al-Assad.

De Syrische onderminsiter van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad tekende het plan op het hoofdkwartier van de Arabische Liga in Kairo. Een ooggetuige bevestigde dit aan Reuters, waarna ook een diplomaat van de Liga beaamde dat de handtekening gezet is. Minister van BuZa Walid al-Moallem laat vanuit Damascus weten dat inderdaad getekend is, nadat de Liga enkele amendementen van Syrië accepteerde.

“Het tekenen van het protocol luidt het begin in van een samenwerking tussen ons en de Arabische Liga. We hebben op advies van Rusland gehandeld. Waarnemers van de Liga zijn nu welkom in Syrië.”

Syrië treuzelde wekenlang met het ondertekenen van het protocol vanwege de eis tot toelating van internationale waarnemers. Hierop schorste de Arabische Liga het land en kondigde het sancties aan tegen het regime van Assad. In het verdrag staat ook dat het geweld tegen betogers onmiddellijk moet stoppen, maar daar is in de afgelopen weken weinig van gebleken.

De Arabische Liga had Syrië min of meer tot woensdag de tijd gegeven. Dan komt de commissie van ministers van BuZa van de de lidstaten die met de kwestie begaan zijn bijeen. Commissiehoofd Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani van Qatar liet al weten dat zonder akkoord de stap naar de VN Veiligheidsraad overwogen zou worden.