Egyptisch leger slaat rellen in Kairo hard neer

None

Voor de derde achtereenvolgende dag werd er gister op het Tahrirplein in Kairo gevochten tussen demonstranten en militairen. Daarbij vielen dit weekend tien doden en 441 gewonden.

Tien maanden na de val van Hosni Mubarak eisen de betogers dat het leger onmiddellijk de macht uit handen geeft. Zij publiceerden dit weekend verschillende filmpjes met beelden van mishandelingen door militairen. Kennelijk onaangedaan door de camera’s trad het Egyptische leger zwaar tegen de betogers op. Militairen trokken vrouwelijke demonstranten aan hun haar over straat en sloegen hun hoofddoekjes af. Jonge activisten werden tegen het hoofd geschopt tot ze onbeweeglijk stil bleven liggen op het plein.

Het leger schildert de demonstranten af als hooligans, in plaats van als de idealisten die Mubarak ten val brachten. De legerleiding noemde de demonstraties zondag op haar Facebook-pagina een „samenzwering” tegen Egypte en schreef het recht te hebben zich te „verdedigen” tegen een aanval op het het Egyptische volk. Ondanks het keiharde optreden lijkt het leger de slag om de publieke opinie te winnen. PVV-leider Geert Wilders zei gisteren dat het optreden van het leger „het ware gezicht van de gewelddadige islam” laat zien, „zoals barbaar Mohammed ze geleerd heeft”. (AP)